Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 06:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 28 czerwca 2023, 11:33 
czeladnik
czeladnik

Budzik napisał(a):
Dziwne że u nas ten patogen jest aż takim problemem bo preferuje ciepły i wilgotny klimat.
Jeszcze raz przypomnę - Domark 100 EC powinien systemowo rozwiązać problem z black rot.
Jakie stężenie Domarka?

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 28 czerwca 2023, 11:38 
Kiper
Kiper

Dali napisał(a):
Jakie stężenie Domarka?
Ja stosuję 0,04% (0,4 ml/l)

PostNapisane: środa, 28 czerwca 2023, 11:41 
czeladnik
czeladnik

Dzięki za info. Planuje po kwitnienie właśnie użyć ten środek, ale za bardzo nie doszukałem się na forum dawkowania.

PostNapisane: środa, 28 czerwca 2023, 14:26 
Ekspert
Ekspert

A jeszcze jaki jest okres karencji tego Domarku?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 28 czerwca 2023, 14:42 
czeladnik
czeladnik

Był poruszany na forum okres karencji. Rzucił mi się w oczy jak szukałem stężenia.

dziadek2 napisał(a):
Domark u południowych sąsiadów miał chyba 28 dni karencji, może coś się zmieniło? Poszukam gdzie czytałem.

edit
http://www.vinozmutenic.cz/vzm-data/ochrana_revy.pdf

Ostatnio edytowano środa, 28 czerwca 2023, 15:10 przez jokaer, łącznie edytowano 1 raz
połączenie postów

PostNapisane: środa, 28 czerwca 2023, 15:09 
Ekspert
Ekspert

No to super, będzie po kwitnieniu.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 28 czerwca 2023, 17:53 
czeladnik
czeladnik

Poza triazolami i strobilurynami (układowe) dr Mazurek w Ochronie winorośli wskazuje też mankozeb (wycofany już) i kaptan (kontaktowe).

Przeglądam kilka prac:

1) https://www.researchgate.net/profile/Ew ... f#page=107

Tu bardzo skuteczny był środek Olymp Duplo (50% folpet + 8% cymoxanil + 2% flusilazol) oraz Slick (25% difenokonazol, środek z triazoli, ten sam co w Scorpion lub Carial Star), a szczególnie oba razem, stosowane na początek i pod koniec czerwca. Dużo bardziej niż Melody combi (56% folpet + 9% iprovalicarb).

2) https://www.researchgate.net/publicatio ... ildew_2004

The 3-spray program using Nova from early bloom though 2 weeks after bloom provided excellent control of black rot foliar and fruit infections.

Środek Nova zawiera myclobutanil, znowu triazole.

3) https://www.researchgate.net/publicatio ... clobutanil

https://www.researchgate.net/profile/Da ... utanil.pdf link do pełnej pracy

It could be demonstrated that pyraclostrobin possesses excellent pre-infection as well as post-infection activities on both, leaves and berries. Post-bloom, pyraclostrobin was able to completely inhibit infections on berries up to three weeks after application. Full curative control of developing black rot infections was achieved for up to 85% of the total incubation period. Myclobutanil turned out to be of limited protective activity. If applied the day prior to inoculation, the efficacy level reached around 90% but decreased continuously with increasing temporal distance between application and inoculation. However, curative applications of myclobutanil in the first half of the incubation period completely prevented symptom development on leaves as well as on berries.Pyraclostrobin offers an exceptional protective and long-lasting curative potential, whereas myclobutanil is most effective in post-infection use.

Tutaj zalecają piraklostrobinę (strobiluryny, np. w Cabrio Duo, Signum) zarówno prewencyjnie (100% skuteczności na 8 dni przed sztuczną infekcją) jak i po infekcji. Myclobutanil szczególnie skuteczny po infekcji (stos. interwencyjnie). Stosowane nawet 6 dni po infekcji wykazywały >97% skuteczności. Po 13 dniach skuteczność spadała do 30% dla pierwszego i do ledwo 3% dla drugiego. Na jagody stosowanie po infekcji jest skuteczniejsze, po 13 dniach wynosi dla obu ok. 45%. Skuteczność rośnie również ze wzrostem rozwoju BBCH, co znaczy, że choroba w późnym etapie jest mało uciążliwa (łatwa do zwalczenia).

Nie znam środków z tym drugim, ale z triazoli jest w czym przebierać.

---

Dajcie znać, których środków używacie i z jakim skutkiem.
We wszystkich publikacjach jest ogromny nacisk na ochronę rozpoczętą jeszcze przed kwitnieniem i kontynuowaną aż do pełnego wykształcenia gron.
W skrócie strobiluryny i triazole układowo prewencyjnie. Jakby się jednak coś już pokazało, to również są mniej lub bardziej one skuteczne.

PS
Widzę, że w 2023 dr Mazurek wydał we współpracy kolejną pozycję: Nawożenie winorośli z elementami agrotechniki.

PostNapisane: środa, 28 czerwca 2023, 19:50 
czeladnik
czeladnik

lantan napisał(a):
Grzegorz, mamy podobną lokalizację w okolicach Brzozowa, więc to cholerstwo jest jakby przypisane do tego siedliska, bo mam też winorośle w okolicach Radymna i tam ten problem nie występuje. Czasem w okolicach Radymna miałem problem z mączniakiem prawdziwym, ale opryski profilaktyczne załatwiły sprawę.

Widzisz to wszystko jest jakieś dziwne bo kolega ma 0,5 ha winnice 500m dalej i nie ma ani śladu cz.zgnilizny. Drugi 10km dalej też nigdy tego problemu nie miał.
Ochronę zaczynam, gdy pojawi mi się 6 liści, idzie pierwszy oprysk Topas następnie przed kwitnieniem powtórka topasu i w czasie kwitnienia lub odrazu po zawiązaniu owoców aplikuję switch. Niestety 3 rok robię tym schematem i wynik bardzo mierny.

PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2023, 12:57 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Ochronę zaczynam, gdy pojawi mi się 6 liści, idzie pierwszy oprysk Topas następnie przed kwitnieniem powtórka topasu i w czasie kwitnienia lub odrazu po zawiązaniu owoców aplikuję switch. Niestety 3 rok robię tym schematem i wynik bardzo mierny.

Ja też tak robiłem i efekt podobny .
Po kwitnieniu opryskam Domark 100 EC

Pozdrawiam
Henek

PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2023, 12:59 
Ekspert
Ekspert

A Switch to nie jest bardziej na szarą pleśń?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2023, 15:32 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
A Switch to nie jest bardziej na szarą pleśń?

Rośliny narażone na czarną zgniliznę to np. winorośl dla której zaleca się oprysk Topas 100 EC, oraz środki zapobiegające infekcji wtórnej -Switch 62,5 WG.
To informacja ze sklepu daglezja.pl

PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2023, 17:09 
Kiper
Kiper

Tutaj:
https://ag.umass.edu/fruit/ne-small-fru ... e-diseases
mają fajną tabelkę z m inn. zestawieniem substancji czynnych zwalczających następujące choroby; obydwa mączniaki, szarą, antrakozę, phomopsis i obie zgnilizny. Są też nazwy handlowe preparatów, ale mało przydatne bo dla rynku amerykańskiego, trzeba sobie z substancji czynnych wybierać

PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2023, 19:23 
Ekspert
Ekspert

Ciekawa jest ta tabelka.

Zaciekawił mnie preparat Aliette, którego mają na m.rzekomego winorośli,
a u nas jest zarejestrowany na m.rzekomego chmielu.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2023, 20:10 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
Zaciekawił mnie preparat Aliette, którego mają na m.rzekomego winorośli,
a u nas jest zarejestrowany na m.rzekomego chmielu.
Aliette stosowałem i było bardzo skuteczne na rzekomego - zapewniało długą ochronę, min. 2 tygodnie. Potem był jeszcze lepszy Mildex, fosetyl + dodatkowo fenamidon ale jest już wycofany. Unia prędzej czy później wszystkiego zabroni :-).

PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2023, 20:11 
Ekspert
Ekspert

Ja też przeanalizowałem tę tabelę w poszukiwaniu skutecznego środka na black rot i okazuje się, że preparat Luna Experience ma w swoim składzie tebuconazole. Ponieważ u nas nie znalazłem środka o nazwie Luna, to poszukałem po składzie czyli tebukenazol i eureka jest coś takiego u nas stosowane do chorób grzybowych w rolnictwie. Tu link do tego produktu. https://www.google.com/search?client=fi ... ebukonazol
Ponieważ moje dwuletnie zmagania z czarną zgnilizną były bezskuteczne, to po kwitnieniu pojadę tym.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1