Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 02:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2007, 21:41 
Kiper
Kiper

Na jednej z moich roślinek zaobserwowałem bardzo niepokojace objawy :( .Na dolnych odcinkach latorosli pojawiły sie takie małe czarne kropeczki.jakby ktos posypał je makiem ,dodatkowo latorosle chyba troszke pojaśniały(piszę chyba bo w porównaniu ze zdrowymi krzaczkami roznica w intensywności barwy nie jest duża).Na jednej z latorośli występuje takze małe pęknięcie wzdłużne.

Troche poczytałem,pogooglowałem no i niestety wstępna diagnoza to czarna plamistość(Phomopsis viticola,nekroza korowa),wg R.M..."grozna choroba,ktora moze prowadzić do wypadania krzewów".
Jak bedę mieć chwilke to zrobię pare zdjęć i spróbuję w jakiś sposó potwierdzić moja daiagnozę.

Bradzo proszę o pomoc,gdyż owe choróbsko dotkneło "moje oczko w głowie",jedyny krzaczek odmiany v25,20,którą to po degustacji kilkunastu odmian niedalej jak 3 latka temu wybrałem sobie z uwagi na pyszny smak.Dmuchałem ,chuchałem no i masz babo placek :(.

Moje dotychczasowe działania:
Czym predzej wszystkie uszkodzenia tkanek zamalowałem mascią przeciwgrzybiczną,zakupiłem alkochol +70% ,w którym bedę dezynfekować sekatorek.Gdzieś wyczytałem także ,ze na początku okresu wegetacji ,w fazie 2,3 listków należy wykonać oprysk Dithane....ale to juz nieaktualne.Jeżeli wiecie jak mozna wyleczyć ową roslinkę na obecnym etapie wegetacji,albo przynajmniej tak osłabić grzyba,zeby na wiosnę uniscestwić go całkowicie,to bardzo proszę o rady.Mam nadzieje,że jeszcze nie jest za pózno.

Pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2007, 22:24 
Ekspert
Ekspert

Wszystko wskazuje, że to rzeczywiście czarna plamistość :cry: Smarowanie zainfekowanych pędów to musztarda po obiedzie.
Musisz je wyciąć jak najszybciej poniżej miejsca infekcji i ranę posmarować farbą emulsyjną z 2% dodatkiem Topsinu. Wycięte części oczywiście spal.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 00:20 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Musisz je wyciąć jak najszybciej poniżej miejsca infekcji i ranę posmarować farbą emulsyjną z 2% dodatkiem Topsinu. Wycięte części oczywiście spal.

:( No dobrze tylko jak mam okreslic to miejsce gdzie kończy sie zainfekowana tkanka,a zaczyna zdrowa???Na razie forma krzewu to 2 poziome ramiona na wysokosci 30 cm i 9 latorosli.Latorosle są zainfekowane wiec usuwam wszystko co zielone,a co z łozami ,z których wyrastaja latorosle?? Oj ta plamistosc coraz mniej mi sie podoba:(

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 07:19 
Ekspert
Ekspert

Zdjęcia - koniecznie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 08:18 
Ekspert
Ekspert

Wytnij latorośle poniżej występowania owocników grzyba , czyli tych brązowych lub czarnych kropek, następnie odetnij jeszcze kilkucentymetrowy fragment potencjalnie zdrowy i przetnij go wzdłuż.
Jeżeli nie będzie tam miceli grzyba , to jest szansa na zapanowanie nad infekcją. Ponieważ zwykle są atakowane przynasadowe odcinki latorośli, więc może się zdarzyć , że już pierwsze międzywęźle jest chore. W takim przypadku trzeba ciąć i sprawdzać dwuletnie drewno.
Tak jak napisał DarekRZ , dobrze by było zrobić zdjęcie , choć symptomy wydają się potwierdzać czarna plamistość :roll:

P.S. Są jeszcze inne nekrozy drewna winorośli wywołane przez grzyby.
J.Lisek w " Amatorskiej uprawie winorośli" wspomniał jeszcze o trzech innych. Niestety są błędy, miejmy nadzieje ,że w druku :roll: .
1. Eutypia armeniacae, powinno być Eutypa armeniacae
2. Phoma flacida, nie wiem co autor miał na myśli , ponieważ pomimo poszukiwań nie znalazłem takiego grzyba , natomiast jest napewno Phoma vitis
3. Stereum hirsutum

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2007, 13:40 
Kiper
Kiper

Bardzo dziekuję za wszystkie cenne rady i informacje.Zdjęcia postaram sie zrobic tak szybko jak to jest mozliwe.

Dzisiaj kurier przywiózł mi mały mikroskop (20X) i miałem okazję przypatrzyc sie owemu "maczkowi".O ile bez powiekszenia wszystko wyglada naprawdę niegrożnie,to juz pod szkiełkiem są to takie jakby zielone wypukłości uwieńczone czarną,jakby gnijacą plamką(taki zielony pryszcz),o barwie czegoś,co nigdy nie chciał bym znaleść na swoim ciele.W środku owej wypukłosci znajduje sie chyba jakaś substancja.
Natomiast martwi mnie to,że ani na przekroju poprzecznym,ani pod owymi wypukłosciami nie dostrzegam żadnych zmian,,żadnej grzybni etc .Jeżeli są to zarodniki to gdzies chyba powinna być grzybnia,czy jak to sie tam nazywa. :?

cd...po dokładnych ogledzinach na jednym z pedów na 1-szym wężle jednak coś znalazłem :?

...jeszcze nie mam swoich zdjeć,ale te krpopeczki wygladaja dokładnie tak jak na tym zdjęciu,nie ma tych duzych zmian tylko te małe punkcicki i jest ich na razie tak z 3 razy mniej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1be ... 3b962.html

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2007, 15:34 
Kiper
Kiper

Dzisiaj mam wolne więc z wielkim zapałem przystapiłem do prac badawczych na obszarze dla mnie dziewiczym :).Odkryłem w sobie żyłkę biologa-mykologa. :wink:

Wcozraj odwiedziłem sklep ogrodniczy,taki niedaleko mojego domku.Mają tam całkiem niezły wybór odmian winorosli ,są szczepione i własnokorzeniowe.Z przerazeniem stwierdziłem :x ,ze na 70 % sadzonek wystepuja takie same objawy jak u mnie czyli: łozy odcinkami jaśniejsze i popękane,latororle w dolnej części obsypane drobnym maczkiem.
i albo znalazłem zródło infekcji(jaks czas temu zakupiłem tam pare sadzonek),albo jestem przewrazliwiony :?
Pod koniec tygodnia bede wiedział na 100 % gdyż szcęśliwym zbiegiem okolicznosci w owym sklepie był dzien konsultacji z expertami inspektoratu ochrony roslin i nasiennictwa i byla tam taka miła pani,która zaoferowała mi bezpłatną pomoc w identyfikacji grzyba :D .

Poniewaz,chciałbym sie upewnic co do poprawnosci oceny objawowów
na moich roslinkach,dlatego tez mam 2 pytania do moich bardziej doswiadczonych kolegów:

1.Czy na zdrowych łozach moze pekać kora z naturalnych przyczyn nazwijmy to fiziologocznych,czy raczej tak sie dzieje tylko na starszym drewnie?

2..Czy kora na zdrowej łozie jest zawsze taa jednolita i sliczna jak chociazby ta z fotoreportażu Artura,czy z przyczyn odmianowych,lub tez srodowiskowych moga wytapic takie zmiany barwy jak na tym zdjeciu w tym linku(ostatnie na samym dole)http://www.winnicepolskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid=80 .Mam mały dylemat gdzyż łozy moich chorych kraczków wygladaja własnie tak.

Pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 czerwca 2007, 21:24 
Kiper
Kiper

Zdjęcie na samym dole z Twojego linka przedstawia normalną, zdrową łozę. Takie "pryszczyki" sie zdarzają i są całkiem normalne u niektórych odmian. Np mój Swenson Red ma ich jeszcze więcej. V25/20 nie przyglądałem się, ale może i ta odmaina też tak ma.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2007, 14:28 
Ekspert
Ekspert

Z rozmów z dr Liskiem wywnioskowałem, że Phomopsis viticola i owszem jest powszechna w naszych winnicach, ale atakuje łozę (zwłaszcza pod przykryciem). Na częściach zielnych w Centralnej Polsce (on zawsze robi to zastrzeżenie) infekcje nie występują. Ochrona przed tym grzybem polega na pryskaniu w początkowej fazie rozwoju latorośli środkami na mączniaka rzekomego. Jest o tym w ostatniej książce Liska.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2007, 16:44 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Z rozmów z dr Liskiem wywnioskowałem, że Phomopsis viticola i owszem jest powszechna w naszych winnicach, ale atakuje łozę (zwłaszcza pod przykryciem).

Z tego co ja przeczytałem na ten temat wynika,że Phomopsis viticola atakuje tylko i wyłacznie częsci zielne.Kiedy zbliża sie jesień i robi się chłodniej, na zainfekowanej, drewniejącej latorośli tworzą sie formy przetrwalnikowe -pycnidia.I to własnie one są widoczne na łozach w postaci ciemnych kropek.
Cytuj:
Na częściach zielnych w Centralnej Polsce (on zawsze robi to zastrzeżenie) infekcje nie występują
.Hmmmm.....a to ciekawe, :?.Czyzby na tym obszarze nigdy nie padało na przełomie maja i czerwca.... :?

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2013, 11:38 
Kiper
Kiper

Końcówka łozy na jednym krzaku wygląda, że obumiera. Są na niej takie czarne wypukłe tarczki. Tak jakby małe kropelki zastygłej smoły. Czy to jest objaw nekrozy czy coś innego?

Załączniki:
choroba2.jpg
choroba2.jpg [ 51.23 KiB | Przeglądane 3140 razy ]
choroba1.jpg
choroba1.jpg [ 50.5 KiB | Przeglądane 3140 razy ]

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2013, 11:45 
Kiper
Kiper

post122056.html?hilit=tarczki#p122056

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2013, 12:22 
Ekspert
Ekspert

Daniel ma rację. To są miseczniki, takie jak na roślinach doniczkowych. Spryskaj jakimś preparatem na miseczniki. Są w Castoramie.

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2013, 12:48 
Kiper
Kiper

Dzięki za podpowiedź. Trochę poczytałem o misecznikach i mam jeszcze pytanie. Tarczki maja 1-2mm średnicy (bardziej owal) są jak pisałem czarne i do tego twarde jak kamień. Zdjąłem jednego i ciężko było dobrać się do środka. Środek też twardy i biały. Może to już jakieś skamieniałe mumie misecznika bo na żywe to mi nie wygląda.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 21 kwietnia 2013, 13:09 
Ekspert
Ekspert

Nie martw się :mrgreen: Przyjdzie ciepełko to ożyją. Ja miseczniki na fikusach usuwałem fizycznie. Woda z ludwikiem i szczoteczka do zębów ale to mozolna praca.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1