Teraz jest czwartek, 18 grudnia 2025, 07:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 15:28 
Kiper
Kiper

Wczoraj na winnicy zauważyłem następujące objawy na liściach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Objawy to na razie drobne dziurki w liściach.
Na spodniej stronie liścia można zauważyć drobniutki czarne kropki
Obrazek

Może ktoś zdiagnozować co to jest?
Na początku myślałem, że te dziurki są na skutek uderzeń trawy podczas koszenia kosą spalinową (ubytki są na liściach przy ziemi), ale potem zauważyłem te drobne kropeczki od spodu.
Przedstawione zdjęcia to najgorsze przypadki i generalnie liście wyglądają ok, ale wolę dmuchać na zimne.

Ostatnio edytowano sobota, 30 maja 2009, 22:54 przez shron, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 17:42 
Kiper
Kiper

Pryśnij profilaktycznie decisem, ale wieczorem i dodaj jakiegoś zlepiacza. Wygląda to na przędziorki.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 17:55 
Ekspert
Ekspert

Według mnie to nie przędziorki , tylko jakiś przygodny owad. Na ostatnim zdjęciu nawet widać , że wybierał do żerowania miajsca na nerwach. Ja bym to chwilowo zostawił w spokoju i spróbował zlokalizować intruza w godzinach wieczornych, o ile jeszcze kiedykolwiek się pojawi.
Nadgryziony wąs również świadczy o czymś większym ( o ile to nie jest uszkodzenie mechaniczne). Trochę intrygują lekkie wybrzuszenia liścia , ale może dlatego ,że są jeszcze młode. Głowy jednak nie daję.

P.S. Podobne objawy widziałem po krótkiej wizycie mszyc , następnego dnia rano , kiedy chciałem opryskać okazało się ,że już ich nie ma.
Najlepiej jak zerwiesz uszkodzony liść i dokładnie obejrzysz go pod lupą.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 8 maja 2009, 19:51 
Ekspert
Ekspert

[quote="JanuszJ49"]Pryśnij profilaktycznie decisem, ale wieczorem i dodaj jakiegoś zlepiacza. Wygląda to na przędziorki.

pozdrawiam

Decis to ewentualnie na mszyce, nie na przędziorki. Przędziorek to na pewno nie jest. A te pierwsze zdjęcia to nie oparzenia?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 30 maja 2009, 22:51 
Kiper
Kiper

Dzisiaj byłem na winnicy i znowu zauważyłem, że część liści jest zdeformowanych/podgryzionych.
http://www.shron.org/winnica/2009-05-30/
Może napiszę, co się działo dotychczas:
na przełomie marca/kwietnia wykonałem oprysk myjący miedzianem i siarkolem
na początku kwietnia oprysk dithane
na początku maja oprysk dithane (na phomposis) i Calypso
połowa maja oprysk asashi (po przymrozkach), zato i decisem.
Niestety ostatni oprysk nie był do końca skuteczny, bo w nocy padał deszcz
26 kwietnia wykonałem oprysk EM (był to ciepły dzień, a oprysk wykonany ok 19-20. Wprawdzie w publikacjach dotyczących EM jest napisane, by nie stosować w słoneczne dni, ale myślę, że bardziej chodzi o nie pryskanie w południe niż pod wieczór).

Zamieszczone zdjęcia to oczywiście najgorsze liście, które udało mi się znaleźć i reszta winnicy wygląda w miarę normalnie, ale wolę dmuchać na zimne.

Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?

Moje domysły są takie:
- trochę liści jest częściowo uszkodzona bo wiosennych przymrozkach i nie została oberwana (starałem się to zrobić, ale przy tej ilości liści/krzewów mogłem sporo pąków ominąć)
- do tego doszedł jakiś szkodnik. Może delikatny atak przędziorków. Zauważyłem też małe pajączki wielkości paru mm oraz coś co przypomina słodyszka (i prawdopodobnie nim jest)
Obrazek
- do tego część liści mogła być porażona podczas oprysku Em pod koniec słonecznego dnia

To są moje wnioski po analizie tego co się działo w winnicy i kiedy zauważyłem zmiany.
Inne moje typy to:
- mączniaki (pada u mnie dosyć intensywnie od paru dni)
- zła reakcja na zmieszanie zato+asashi+decis
- reakcje na jakieś opryski na pobliskich polach (aczkolwiek z tego co wiem nikt nie pryskał, bo i pogoda ku temu nie sprzyja)
- brak jakiegoś pierwiastka w glebie.

Obecnie w planach ma oprysk ridomilem (mączniaki - przy obecnej pogodzie jest to raczej wymagane, tym bardziej, że zato nie miał czasu zadziałać) + magusem (przędziorki, ale możliwe, że połączę go z nissorun lub zamienię na marshala)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 10:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"][quote="JanuszJ49"]Pryśnij profilaktycznie decisem, ale wieczorem i dodaj jakiegoś zlepiacza. Wygląda to na przędziorki.

pozdrawiam

Decis to ewentualnie na mszyce, nie na przędziorki. Przędziorek to na pewno nie jest. A te pierwsze zdjęcia to nie oparzenia?

Ja tam używam Marshala i co by to nie było, zazwyczaj znika i nie pojawia się miesiącami. Mszyce, przędziorki, szpeciele jakieś przypadkowe chrząszcze.
Tylko nie wiem od jakiej fazy rozwoju można pryskać tym środkiem żeby nie uszkodzić młodych przyrostów (niektóre tegoroczne sadzonki dopiero ruszają), bo też mi jakieś małe jaskrawo-zielone chrząszcze podgryzają liście (te same co w zeszłym roku)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 10:50 
Kiper
Kiper

Alkor właśnie szykowałem się na Marshala, ale nie było go w największym sklepie z w regionie. Na przędziorki jedynie dostępny tam jest Magus i Karate. Będę musiał ponownie pojeździć i poszukać.

BTW. Śmieszna historia jak stanąłem przed gablotą z ś.o.r. to jeden sprzedawca do drugiego "o to ten pan, co poprzednio przyjechał z całą listą".
Lista była z artykułów Doktorka, a zdobyłem tam jedynie Ridomil, Amistar, Siarkol i Miedzian.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 12:49 
Ekspert
Ekspert

Ja z kolei mam nadmiar Marshala, 0,5l przy moim rocznym zużyciu wystarczy mi chyba na 12lat :wink: :lol:

Poza tym spróbuję ograniczyć się do 2 oprysków Amistarem i regularnych oprysków Alkalinem KB+Si
Mimo że jest mokro i deszczowo to zimne noce (narazie) nie sprzyjają chyba rozwojowi mączniaka.

W dodatku zaszczepiłem krzewy mikoryzą i zastanawiam się czy układowe środki grzybobójcze lub owadobójcze mogą ją zniszczyć(przynajmniej w początkowej fazie rozwoju), w końcu to grzyby.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 18:27 
Kiper
Kiper

:roll: :roll: :roll:
Soarkol.Miedzian,Dithane,Calypso.EM,Zato,Decis.
Czy Ty swoje winogrona chcesz jeść,albo robić z nich wino?

Z jakiego powodu wykonałeś oprysk Dithane przeciwko Phomopis,jeżeli wiosna była suchuteńka i ciepła,a Phomopsis do rozwoju potrzebuje chłodnej,deszczoweje pogody?

Dlaczego opryskiwałeś tyloma środkami przeciwko szkodnikom?,uszkodzenia na lisciach Tw. krzaczków sa niewielkie,a jedyne znaczące powstały prwdopodobnie na skutek nadmiernego kontaktu z pestycydami? :roll:
Takie środki stosuje sie w przypadku masowego występienia szkodników.

Ridomil przez kiwtnieniem to dobry pomysł :wink:

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 31 maja 2009, 21:06 
Kiper
Kiper

[quote="PiotrekK"]:roll: :roll: :roll:
Soarkol.Miedzian,Dithane,Calypso.EM,Zato,Decis.
Czy Ty swoje winogrona chcesz jeść,albo robić z nich wino?

Tak mam taki zamiar
Cytuj:
Z jakiego powodu wykonałeś oprysk Dithane przeciwko Phomopis,jeżeli wiosna była suchuteńka i ciepła,a Phomopsis do rozwoju potrzebuje chłodnej,deszczoweje pogody?

Już tłumaczę: 2 lata temu miałem atak mączniaków na v.v. i liście opadły na początku września. W zeszłym roku sytuacja wyglądała podobnie, z tym że dotknęło to też część mieszańców. Wynika to tylko z mojej winy - doskonale to wiem, niestety w tamtym okresie zupełnie nie miałem czasu na zajęcie się winnicą. W zeszłym roku Doktorek zdiagnozował u mnie oba mączniaki i phomposis. Czym się kierowałem przy stosowaniu powyższych środków?
siarkol, miedzian - oprysk myjący - chyba nie trzeba tłumaczyć. Po ataku w zeszłym sezonie moim zdaniem ma to chyba sens.
Dithane: na phomposis zalecane są opryski właśnie na początku wegetacji. Dodatkowo mankozeb działa również na m. rzekomego.
Zato: działa powierzchniowo no oba mączniaki.
Sądzę, że do czasu zbiorów, środków w gronach nie będzie, lub będą w ilościach minimalnych. Biorę na to poprawkę, bo zaniedbałem poprzednie sezony.
Oprysk EM (Efektywne Mikroorganizmy) - został wykonany po części z konieczności, bo były już gotowe. Zaplanowałem to na ten okres, bo zamierzałem już pryskać wyłącznie środkami systemowymi (nie chciałem już zbytecznie truć mikroorganizmów).
Cytuj:
Dlaczego opryskiwałeś tyloma środkami przeciwko szkodnikom?,uszkodzenia na lisciach Tw. krzaczków sa niewielkie,a jedyne znaczące powstały prwdopodobnie na skutek nadmiernego kontaktu z pestycydami? :roll:
Takie środki stosuje sie w przypadku masowego występienia szkodników.

Opryskiwałem "tyloma" insektycydami tj. Calypso, Decis (łącznie to 2 środki), bo jak wcześniej pisałem coś żarło mi liście. Lepiej by były gdybym nic nie robił? Wtedy by można było napisać "widziałeś od miesiąca, że coś zżera ci liście i nic nie robiłeś!"

Cytuj:
Ridomil przez kiwtnieniem to dobry pomysł :wink:

Obecnie pada u mnie codziennie od prawie tygodnia. Temperatura jest cały czas powyżej 10 stopni (w dzień czasami powyżej 20). Moim zdaniem są to dobre warunki dla rozwoju mączniaka rzekomego (10:10:24 już dawno wystąpiło). Do kwitnienia moim zdaniem jeszcze trochę. Doktorek w strategi poinfekcyjnej zaleca Ridomil.

Nie jestem ekspertem w dziedzinie chorób, szkodników i środków ochrony roślin, dlatego też piszę zapytanie na forum i posłucham wszelkich wskazówek. Jak rozumiem Twoja diagnoza to porażenie liści nadmierną ilością pestycydów, i na razie nie powinienem nic robić? Wezmę to pod uwagę.

Strefa czasowa: UTC + 1