Dzisiaj byłem na winnicy i znowu zauważyłem, że część liści jest zdeformowanych/podgryzionych.
http://www.shron.org/winnica/2009-05-30/
Może napiszę, co się działo dotychczas:
na przełomie marca/kwietnia wykonałem oprysk myjący miedzianem i siarkolem
na początku kwietnia oprysk dithane
na początku maja oprysk dithane (na phomposis) i Calypso
połowa maja oprysk asashi (po przymrozkach), zato i decisem.
Niestety ostatni oprysk nie był do końca skuteczny, bo w nocy padał deszcz
26 kwietnia wykonałem oprysk EM (był to ciepły dzień, a oprysk wykonany ok 19-20. Wprawdzie w publikacjach dotyczących EM jest napisane, by nie stosować w słoneczne dni, ale myślę, że bardziej chodzi o nie pryskanie w południe niż pod wieczór).
Zamieszczone zdjęcia to oczywiście najgorsze liście, które udało mi się znaleźć i reszta winnicy wygląda w miarę normalnie, ale wolę dmuchać na zimne.
Ma ktoś jakieś pomysły co to może być?
Moje domysły są takie:
- trochę liści jest częściowo uszkodzona bo wiosennych przymrozkach i nie została oberwana (starałem się to zrobić, ale przy tej ilości liści/krzewów mogłem sporo pąków ominąć)
- do tego doszedł jakiś szkodnik. Może delikatny atak przędziorków. Zauważyłem też małe pajączki wielkości paru mm oraz coś co przypomina słodyszka (i prawdopodobnie nim jest)
- do tego część liści mogła być porażona podczas oprysku Em pod koniec słonecznego dnia
To są moje wnioski po analizie tego co się działo w winnicy i kiedy zauważyłem zmiany.
Inne moje typy to:
- mączniaki (pada u mnie dosyć intensywnie od paru dni)
- zła reakcja na zmieszanie zato+asashi+decis
- reakcje na jakieś opryski na pobliskich polach (aczkolwiek z tego co wiem nikt nie pryskał, bo i pogoda ku temu nie sprzyja)
- brak jakiegoś pierwiastka w glebie.
Obecnie w planach ma oprysk ridomilem (mączniaki - przy obecnej pogodzie jest to raczej wymagane, tym bardziej, że zato nie miał czasu zadziałać) + magusem (przędziorki, ale możliwe, że połączę go z nissorun lub zamienię na marshala)
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.: