Teraz jest niedziela, 11 stycznia 2026, 02:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2014, 20:47 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Wszystko mi jedno, niech będzie azot.
Nie chodzi o to aby na siłę udowadniać swoje racje ale żeby wyjaśnić sytuację i wyciągnąć z niej wnioski na przyszłość.Ja przedstawiłem swoje argumenty na podstawie swoich obserwacji.Nie wykluczam że problem może tkwić gdzie indziej :wink:Sam jestem zainteresowany wyjaśnieniem sprawy.Nie chciałbym aby tego typu problemy się u mnie powtórzyły.

PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2014, 20:51 
Ekspert
Ekspert

W ubiegłym roku też"rozkminialiśmy" ten problem. O ile dobrze pamiętam zgłoszała go również Lucynka "aguskac". Tak na logikę, to ile osób na raz ma te same niedobory lub przesadziło z azotem. Ja wcale nie stosują nawozów azotowych, a jedynie wieloskładnikowe o niskiej zawartości azotu.

PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2014, 21:36 
czeladnik
czeladnik

kapitan napisał(a):
serafin napisał(a):
andrew54 napisał(a):
.....Podlewałem nadmiernie krzewy gnojówką i większość kwiatostanów się osypała.

Większość odmian tak reaguje na nadmiar azotu w czasie kwitnienia.
A cała para idzie w gwizdek - nadmierny wzrost latorośli słabe drewnienie i słabe wykształcanie pąków kwiatowych na następny sezon. Także większa podatność na choroby.
(P)

Nie gniewaj się, ale sprawdziłeś to czy przeczytałeś u Myśliwca? Jak przeczytałeś to napisał również, że niedobór azotu powoduje pogorszenie zapylenia. .....

Nie gniewam się gdy chodzi o wyjaśnienie sprawy. Czytałem Myśliwca i jeszcze kilku innych.
Nasze doświadczenia mogą być jednak różne. U mnie pod osłonami przez ostatnie 7 lat nie było szarej pleśni, dlatego nic nie stosuję przeciwko. Nie podsypuję też żadnymi nawozami a wszystko silnie rośnie i dobrze owocuje. Za wyjątkiem NERO które już po raz trzeci osypuje kwiatostany a w gruncie i pod ścianą nie osypuje.! W foliału i pod ścianą mam po jednym krzewie NERO , w gruncie 7 krzewów
(P)

PostNapisane: poniedziałek, 2 czerwca 2014, 22:25 
Kiper
Kiper

Cytuj:
W ubiegłym roku też"rozkminialiśmy" ten problem. O ile dobrze pamiętam zgłoszała go również Lucynka "aguskac". Tak na logikę, to ile osób na raz ma te same niedobory lub przesadziło z azotem.

A pamietasz Piotrze,ze też wtedy lało :roll: ? Niedobory występują u wielu z nas,bo u wielu z nas leje i występuje nadmiar wilgoci w glebie,który ma niekorzystny wpływ na pobieranie mikroelementów.Żeby nie być gołosłownym na szybko wyszukałem jakieś opracowanie-"Mikroelementy w życiu
i nawożeniu roślin sadowniczych" Dariusz Wrona, Katedra Sadownictwa SGGW Warszawa

Żelazo (Fe).
Aktywator wielu reakcji zachodzących w roślinie, odgrywa ważną rolę w procesie oddychania, wpływa
na podtrzymanie podziałów komórkowych a także pełni rolę katalityczną. Żelazo pobierane jest z gleby
w formie jonu Fe++. Najwięcej żelaza znajduje się w liściach, najmniej w korzeniach. Objawem niedoboru
tego składnika są chlorozy widoczne między nerwami najmłodszych liści. W
skrajnych przypadkach blaszki liściowe przybierają barwę cytrynowożółtą,
natomiast nerwy główne pozostają zwykle zielone. Niedostateczne
odżywienie tym składnikiem spowalnia proces fotosyntezy, a
zatem ogranicza rozwój roślin oraz ich plonowanie. Niedobór
żelaza u roślin sadowniczych najczęściej można spotkać
na glebach alkalicznych, do których zaliczane są rędziny, w
mniejszym stopniu na glebach brunatnych i czarnoziemach
wytworzonych z lessów. W warunkach wysokiego pH
żelazo w glebie przechodzi w formy nierozpuszczalne i jest
niedostępne dla roślin. Chloroza związana z niedostatkiem
żelaza może być też efektem przewapnowania gleby. Dodatkowym
czynnikiem stymulującym powstawanie chlorozy żelazowej jest nadmierna
wilgotność gleby, która powoduje zakłócenie aktywności korzeni i okresowy niedobór żelaza w roślinie.
.....

Cynk(Zn).
Bierze udział w wielu istotnych procesach enzymatycznych oraz sprzyja lepszemu pobieraniu wapnia.
Owoce z optymalną zawartością cynku są bardziej jędrne i mniej wrażliwe na uszkodzenia. Niedobór tego
składnika początkowo powoduje chlorozę liści wierzchołkowych przypominających niedobór żelaza, a
następnie rozetkowatość pędów związanych ze skróceniem międzywęźli. Liście wierzchołkowe ulegają
wyraźnemu zwężeniu. Na niedobór tego składnika najwrażliwsze są drzewa owocowe
oraz winorośl. Objawy niedoboru tego składnika występują najczęściej
w krajach o klimacie suchym na glebach alkalicznych. W warunkach
Polski występują sporadycznie. Przewapnowanie gleby może
także powodować niewłaściwe zaopatrzenie roślin w ten
składnik. Niska zawartość cynku w liściach występuje głównie
na glebach bogatych w fosfor i glebach o dużej zawartości
próchnicy. Pobieranie cynku hamuje także niska
temperatura i mokra pogoda
....

Na pewno w niektórych lokalizacjach występuje teraz też szara pleśń,pogoda sprzyja,jednak moje osypujące się rok temu kwiatostany po włożeniu do woreczków foliowych razem z mokrą watą pokryć pleśnią się nie chciały,na hodowli pożywkowej tez nic się nie pojawiło.

P.

PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2014, 12:45 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):

A pamietasz Piotrze,ze też wtedy lało :roll: ? Niedobory występują u wielu z nas,bo u wielu z nas leje i występuje nadmiar wilgoci w glebie

W ubiegłym roku lało non stop do czerwca. Jak porównam wilgotność gleby na winnicy, z wilgotnością gleby w namiocie, to w namiocie jest pustynia Na winnicy nie ma problemów z pobieraniem, a w namiocie są. Chce napisać jeszcze dwie rzeczy. Te plamki na liściach pozostają w ścisłym związku z osypywaniem kwiatostanów i to że opryski przeciw grzybowe zahamowały postęp infekcji. Oberwałem zainfekowane liście i obserwuję. Dodam , ze mam to tylko w namiocie, w którym w ubiegłym roku infekcja była silniejsza i nie było ochrony. Inny namiot z młodszymi krzewami jest ok. Dla mnie oznacza to że zarodniki patogena przezimowały sobie w tym pierwszym namiocie i w sprzyjąjących okolicznościach "podniosły łeb" ale byłem na nie gotów :)

PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2014, 19:59 
czeladnik
czeladnik

Podobne zmiany na liściach wystąpiły u tegorocznych sadzonek przesadzonych do donic z mieszanką kompostową po zeszłotygodniowych ulewnych deszczach, potwierdzałoby to związek z nadmiernym zawilgoceniem podłoża (przy tym objawy wystąpiły wyłącznie na winiferach, na niektórych sadzonkach po słonecznej sobocie wystąpiły równolegle objawy poparzeń słonecznych)

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 11:50 
Kiper
Kiper

W kącie tunelu rosną krzewy na których widać jakieś niedomagania. Reszta nie ma żadnych niepokojących objawów. Skoro to tylko miejscowo więc coś z glebą chyba nie tak. Najgorzej wygląda Kiszmisz Łuczisty. Dolne najstarsze liście pożółkły ale powoli zmieniają się też wyższe. Natomiast Lija i Liwia rosnące obok wyglądają troszkę lepiej ale też niezbyt dobrze. Badania zrobię jesienią a teraz czymś bym wspomógł tylko jeszcze nie wiem co im dolega. Czego im brakuje? Poniżej zdjęcie liścia Liji a kolejne to liście Kiszmisza.

Załączniki:
DSC_0326.jpg
DSC_0326.jpg [ 30.57 KiB | Przeglądane 1639 razy ]
DSC_0325.jpg
DSC_0325.jpg [ 27.18 KiB | Przeglądane 1639 razy ]

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 13:36 
czeladnik
czeladnik

Krys.
jesteś jedynym ,który dzieli się takimi inforacjami na forum, chwała Ci za to.
Skontaktuj się w tej sprawie z Ryszardem Piątkiem.
(P)

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 13:48 
Ekspert
Ekspert

Wychodzi na to, że Kiszmisz Ł. nie będzie łatwy do uprawy pod osłoną. Mój młody, jeszcze nie owocujący krzew zachowuje się podobnie. Krzewy obok są zdrowiutkie. Nie wydaje mi się aby przyczyna tkwiła w glebie.

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 17:36 
czeladnik
czeladnik

Mam pytanie: czy niedobory cynku można uzupełnić preparatem Polyram 70 WG, Robiąc jednocześnie oprysk przeciw mączniakowi rzekomemu. Oto informacje na temat preparatu: http://www.ochrona-roslin.com.pl/sor/PO ... %20WG.html i jeszcze: http://www.agro.basf.pl/agroportal/pl/p ... _1608.html
Z informacji wynika że można.

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 17:49 
Kiper
Kiper

krys napisał(a):
Badania zrobię jesienią a teraz czymś bym wspomógł tylko jeszcze nie wiem co im dolega. Czego im brakuje? Poniżej zdjęcie liścia Liji a kolejne to liście Kiszmisza.

Bez badań gleby nie da rady nic powiedzieć na pewno. Jeśli na krawędziach młodych liści, zwłaszcza na końcach ząbków pojawiają się czerwonawe plamki, które później się łączą, to prawdopodobnie może być niedobór fosforu. Jednak wizualnie objawy bardziej przypominają niedobór potasu, jednak w tym przypadku zasychają i zwijają się brzegi młodych liści. Stare liście brązowieją, lub żółkną. Może zawiązywanie gron coś podpowie: fosfor - grona małe, luźne, przestrzelone; potas - małe i nierówno dojrzewające jagody.
Ewentualnie niedobór wapnia, ale on ma jedną bardzo charakterystyczną cechę - na liściach pojawiają się nekrotyczne kropki.
Celował bym w potas.

tom82 napisał(a):
Mam pytanie: czy niedobory cynku można uzupełnić preparatem Polyram 70 WG, Robiąc jednocześnie oprysk przeciw mączniakowi rzekomemu.

Nie polegał bym na tym preparacie. Jako uzupełnienie nawożenia dolistnego owszem, ale jako jedyny środek nie. Jestem sceptyczny co do ilości i dostępności cynku z tego preparatu, ale mogę się mylić. Jak masz niedobory, to zastosuj odpowiedni nawóz z cynkiem. Może być też jakiś uniwersalny z mikroelementami.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 19:20 
Ekspert
Ekspert

Jakub, a jak wyjaśnisz, że to samo dzieje się na KŁ u mnie pod osłoną (pisałem o tym wyżej). Mamy te same niedobory? Powiedzmy, że tak jest, to dlaczego u mnie nie ma śladów tych niedoborów na sąsiednich krzewach innych odmian? Czyżby KŁ był odmianą wskaźnikową na niedobory?

Wg mnie na moim KŁ przyczyny wystąpienia takich liści są dwie:
1. Skłonność młodych krzewów do przedwczesnego i silniejszego niż na krzewach dorosłych przebarwiania liści.
2. Jakaś infekcja od grzybowa, której rozwojowi sprzyja uprawa pod osłoną.

Mój KŁ 2.06 był opryskany Dithane. Co ciekawe liście od strony wnętrza namiotu są zdrowe lub nieznacznie zainfekowane. Liście od strony folii, które były opryskane raczej bardziej od spodu niż z góry mają znacznie więcej nekrotycznych plamek. Podobna, a może jeszcze większą wrażliwość na uprawę pod folią wykazuje u mnie kolejny rok Nero na nieznanej mi podkładce. Nero wylatuje, a KŁ jako małolat, ma z tego wyrosnąć :).

Liście mojego KŁ

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2014, 20:49 
Kiper
Kiper

Ciekawa sprawa z tym KŁ. Takie same objawy nie mogą być przypadkowe. Ja też mam młody krzew sadzony w zeszłym roku.Co do niedoborów to z tego wszystkiego jak już to chyba faktycznie pasuje brak potasu. Kwiaty są bardzo okazałe więc brak fosforu raczej odpada. A tak sobie myślę,że pierwotną przyczyną jest przeazotowanie i tego skutkiem są problemy z przyswajaniem innych pierwiastków. Latorośla mam grube, silnie rosnące i duże ciemnozielone liście. Po ogłowieniu rosną błyskawicznie pasierby. Niebawem pryskam potasem i zobaczę czy coś się zmieni.

PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2014, 19:03 
Kiper
Kiper

Na pewno niektóre odmiany są bardziej podatne na niedobory określonych pierwiastków(patrz regent),czasami tylko w młodości.Te Kiszmisze macie na własnych korzeniach?A może macie jednego dostawcę ? Przy ścianie tunelu,nawet od strony zew będzie b. wilgotno,gdy na zewnątrz leje,braliście to pod uwagę?

P.

PostNapisane: piątek, 13 czerwca 2014, 19:20 
Kiper
Kiper

Mój Kiszmisz jest na własnych korzeniach. Patyka zdobyłem od kolegi z forum i sam robiłem sadzonkę. Kiszmisz rośnie w samym narożniku tunelu i faktycznie korzenie zapewne są na zewnątrz. Tylko czy to mogą być objawy nadmiaru wody? Pozostałe krzewy w narożnikach jak i wszystkie pozostałe takich objawów nie mają.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1