Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 11:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2020, 20:23 
Ekspert
Ekspert

Wybiegnięte, przelane...stan agonalny. Szkoda, że nie ma zdjęcia tych korzeni, ale opis potwierdza zaawansowane procesy gnilne na korzeniach. Ja bym się tam, tego czegoś nie doszukiwał.

PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2020, 15:31 
nowicjusz
nowicjusz

Nie daje mi spokoju, dlaczego Iza chorują w różnym stopniu, a Bianca wcale , oto zdjęcie korzeni :

https://www.fotosik.pl/zdjecie/31fb854b7f97c67b
( to zdjęcie bardzo dotkniętej sadzonki)

dokładniejsze zdjęcia pędów:
https://www.fotosik.pl/zdjecie/b06be4e693734404
https://www.fotosik.pl/zdjecie/3f69e69af30401df
https://www.fotosik.pl/zdjecie/6c52fa39bd0f1aab - dziwne pąki to są listki, które się nie rozwinęły
https://www.fotosik.pl/zdjecie/1afb90689c3d72a9
https://www.fotosik.pl/zdjecie/f2d0bc2412bad630

Jak powiecie, że "do kosza" to daje spokój :(
w każdym razie dziękuję za poświęcenie uwagi.

PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2020, 20:38 
Ekspert
Ekspert

@Maja tak sobie jeszcze myslę, ze trzymałaś to w półmroku, a później nagle na ostre słonce. Te marne listki wyglądają z bliska jak poparzone słońcem? jest jeszcze jedna sprawa, która wymaga wykluczenia, a mianowice jakis oprysk herbicydem lub glifosadem, który mógł je sięgnąć albo opryskiwacz po czymś takim użyty do zabiegu na sadzonkach.

PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 15:11 
nowicjusz
nowicjusz

Sztobry po przesadzeniu do osobnych doniczek były trzymane w "łazience" :)) przy wschodnim oknie - czyli miały głównie światło rozproszone i dość chłodniej niz w całym domu bo tam nie działa ogrzewanie. Raz zdarzyło się, że zapomniałam na noc zamknąć okno, ale nie było przymrozków. Po przesadzeniu dość porządnie je schlapałam z węża (czysta,źródlana woda, może za zimna?) i potem podlałam wiele dni później- jak czytam, że ktoś sztobrów wcale nie podlewa, to u mnie były traktowane jak... skrzydłokwiat (?) albo jakaś geranium? i stały wtedy na słońcu (po przesadzeniu do wieczora), ale żeby jakieś było ostre...? no nie wiem :( młode pąki i listki są jakby przyschnięte, zasuszone (Bianki też tam stały a nie są złe) Potem wynosiłam na słońce tylko Izy bo widziałam, że sa wyciągnięte, ale wtedy juz takie problemy miały z zasychaniem.
Niczym ich nie opryskiwałam, nie było zraszania z pojemników z obcą niedomytą treścią, żadnego nawożenia, nikt w pobliżu nie opryskiwał innych upraw. [co prawda kusiło mnie swichem opryskać albo topsinem, ale wytrzymałam].

Zrobiłam wczoraj akcję ratunkową: wszystkie Izabelle wywaliłam z ekstra torfowej ziemi, niektóre z sadzonek miały parę zbutwiałych obumarłych korzonków. Zdrowych korzeni jest dość sporo, brzydkie usunęłam. Wsadziłam sadzonki do porządnej beskidzkiej zacnej "urodzajnej ziemi", która jest obeschnięta dość. Nie podlewałam. część poszła na okno południow-wschodnie (ta najlepiej rokująca), a reszta na północne. Dziś tylko jedna lekko zwiotczała (chyba) więc dostała 90ml wody.

- Może to w sumie; słońce i moje podlewanie jak dla ryżu? to okno od południa to zły pomysł?
Za Izą na zdjęciach widać Biankę i one mają się bardzo dobrze.

PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 16:58 
Ekspert
Ekspert

One tak wyglądają, bo miały ekstremalnie za mało światła jak zaczęły rosnąć.
Wszystko wina za wczesnego ukorzeniania!
Moich parę sztobrów właśnie zawinąłem w wilgotną szmatkę i na szafę. Z początkiem maja będą mieć kalus/korzonki - wtedy do ziemi albo od razu na czarny kopiec w ogródku albo do doniczek bo to tylko kilka szuk. Doniczki od razu na okno południowe ostre słońce - kiedy tylko można na balkon.

Przenieś sadzonki na południowe okno. Prawie nie podlewaj ma być lekka wilgoć nie mokro, wietrz ile się da (wystawiając na bezpośrednie słońce przycień szmatką lub białą agrotkaniną). Masz ładne korzenie. Za to te wszystkie pędy powinny zmarnieć i z pąków śpiących wyrosnąć nowe które podejmą normalną fotosyntezę.

Na marginesie w zeszłym roku wykopałem zadołowane sztobry po 15 maja (po zimnej Zośce). Pąki miały powybijane - takie białe szparagi nawet po kilka cm. Wsadziłem na czarną folię na kopiec i 90% ładnie się ukorzeniło i zdrewniało wystarczająco do zimy. Wszystkie te pędy padły, a nowe z pąków zapasowych wyrosły jak gdyby nigdy nic wcześniej się nie wydarzyło.

-- wtorek, 21 kwietnia 2020, 16:58 --

p.s. Choroba się nazywa: Niecierpliwy winoogrodnik.
We wczesne ukorzenianie można się bawić mając szklarnie lub chociaż foliak. Jak już rośnie to bardzo dużo światła (w marcu koniecznie lampy w nocy) i nie za duża temp - na pewno nie pokojowa.

PostNapisane: niedziela, 26 kwietnia 2020, 19:08 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za rady! Wszystko się zgadza. Od kilku dni ruszyły i mają się jakby lepiej. Za duzo było wody, za mało słońca i za wcześnie ukorzeniane.

Dziękuję, mam nadzieje, ze jakis wybrnę z błędów.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1