Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 19:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="alkor"]
Nawóz dolistny nie zaszkodzi, wzmocni może trochę roślinę potraktowaną pestycydami, albo zaatakowaną przez jakieś szkodniki.

Tylko nie saletrą wapniową, bo tego ta biedna roślina już na pewno nie przeżyje.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 20:35 
Kiper
Kiper

Potwierdzam, dawałem 0,3% i przypaliło nawet wąsy.

Potem sprawdziłem że nawozy wapniowe w szklarniach są stosowane w stężeniu 0,1%.

J

Ostatnio edytowano środa, 4 czerwca 2008, 06:02 przez leff, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 21:28 
mistrz
mistrz

[quote="wojtekb"]
...Używałeś jakichś środków chwastobójczych, obojętnie czy to doglebowych czy dolistnych?, albo po sąsiedzku ktoś nie wykonywał zabiegów takimi środkami?.....
Czy w pobliżu krzewów są np paliki impregnowane jakimś śr chem., farbą lepikiem itp?...

Używałem Roundapu ale w zeszłym roku na jesieni. W tym roku nie. Winorośle rosną w odległości ok 6-7 m od ogrodzenia (od sąsiada), więc chyba przypadkowy oprysk sąsiedzki nie wchodzi w grę, a poza tym sąsiad przy ogrodzeniu nie ma upraw - ścieżka wykostkowana. Świeżych palików drewnianych nie ma. Ogrodzenie drewniane (wewnętrzne) stoi już kilka lat i nie było traktowane żadnym środkiem chemicznym. W pierwszych dwu latach uprawy tych krzaczków żadnych takich objawów nie było.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 21:36 
mistrz
mistrz

[quote="nikodem"][...Dokładnie, ja mam takie samo wrażenie, że to efekt pestycedów. Pryskałeś czymś albo może Twój sąsiad?

Przed " pierwszymi zdjęciami" w tym roku pryskałem tylko siarkolem w okresie bezlistnym (3%)- w połowie kwietnia. Żadnych innych oprysków do tego czasu nie wykonałem.
A jeszcze wcześniej - w grudniu- Miedzian i Nimrod, bo jak wspomniałem wcześniej "mączniaki w ubiegłym roku poszalały"

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 21:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"][quote="alkor"]
Nawóz dolistny nie zaszkodzi, wzmocni może trochę roślinę potraktowaną pestycydami, albo zaatakowaną przez jakieś szkodniki.

Tylko nie saletrą wapniową, bo tego ta biedna roślina już na pewno nie przeżyje.
Dokładnie. Raczej Ekolist Standard żeby dostarczyć roślinie mikroelementy, niż "pędzić" ją azotem.
Ja Ekolistu używam interwencyjnie, jak coś się dzieje.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 21:59 
mistrz
mistrz

[quote="PiotrekK"]...moze akurat w tamtym roku skonczył się w glebie jakis składnik.
Piotrek

Winorośle posadziłem na terenach "odzyskanych" po wybiegu dla kur. Uznałem, że przez ok 30 lat kury wystarczająco dużo "narobiły" i to powinno wystarczyć na kilka ładnych lat. Zresztą, początkowo miałem ambicje do uprawy ekologicznej (do zeszłego sezonu): żadnych pesty- i herbi- i fungi - cydów i nawozów sztucznych. Teren dziewiczy winoroślowo, więc czego mam się obawiać ...??
Tak więc może chodzić o nadmiar jakiegoś składnika występującego w kurzym nawozie, tylko dlaczego nie przeszkadzało to w pierw szych dwu latach wegetacji :?:
Kury nadal chodzą za wewnętrznym płotem. Czyżby to "morowe" powietrze od nich :!: :?:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 22:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="marjanek6"]
Po skrupulatnej lekturze zarówno RM jak i JL doszedłem do wniosku, że to jednak szpeciel wyroślec winoroślowy.

Szpeciel Pilśniowiec i Wyroślec Winoroślowy to zupełnie inne roztocza.
Szpeciel to nie jest, więc może jednak ten Wyroślec (Epitrimerus vitis) a tak to ponoć wygląda
http://vine.com.ua/spravka/slovar/klesc ... tovoi.html
http://www.bilikum.hr/grinje_pauk.htm

Roman M. pisze żeby zwalczać to w okresie wegetacji tym samym co Szpeciela, a ja szpeciela zwalczam Marshalem, jak i inne szkodniki. Już ponad tydzień po oprysku i wszystko co próbuje konsumować moje krzewy spada pod krzak. Karencji ma ze 45 dni ale do zbiorów daleko.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 czerwca 2008, 23:52 
mistrz
mistrz

Jerzy Lisek w "Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej" nazywa go jednak szpecielem (str. 191). Na fotkach , które wskazałeś chyba jest to samo co u mnie.
Czy Marshal to środek systemiczny ? Bo to co stosowałem (Talstar i Ortus, oraz polecany przez innych Magus to chyba powierzchniowce).

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 06:06 
Kiper
Kiper

Ten Roundup był stosowany w okolicach winorośli lub tym samym opryskiwaczem?

Jesienią mogło nie dać objawów a wiosną wylezie.

Wyroślec jest też szpecielem.

J

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 19:57 
mistrz
mistrz

Tak, opryskiwacz ten sam, oprysk był w międzyrzędziu.
Ale uzycie tego samego opryskiwacza po 4 m-cach i przy założeniu, że zostało nie więcej niż 50ml cieczy roboczej Roundupu rozcieńczonej potem następnym opryskiem w okresie bezlistnym (grudzień) i następnym również w okresie bezlistnym (kwiecień) raczej nie wchodzi w grę.
A co do szkodliwości Roudapu "przez ziemię": radziłem się znajomego, który ma plantację porzeczki (a przedtem handlował środkami ochrony roślin). Twierdził, że jeśli nie ma kontaktu z zielonym liściem to jest nieszkodliwy (Roundup oczywiście). Chyba że masz inne doświadczenia :?:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 20:10 
Kiper
Kiper

[quote="marjanek6"]
Winorośle posadziłem na terenach "odzyskanych" po wybiegu dla kur. Uznałem, że przez ok 30 lat kury wystarczająco dużo "narobiły" i to powinno wystarczyć na kilka ładnych lat. Zresztą, początkowo miałem ambicje do uprawy ekologicznej (do zeszłego sezonu): żadnych pesty- i herbi- i fungi - cydów i nawozów sztucznych. Teren dziewiczy winoroślowo, więc czego mam się obawiać ...??

Na pewno część azotu jest ciągle dostępna dla krzewów, ale akurat azot dość szybko migruje w glebie, więc na jakimś czasie wymyje się.
Co do dziewiczego winoroślowo terenu, to niestety większość ich chorób jest też na innych roślinach, np. mączniaki widuję często na ogórkach, cukiniach, różach, szarą pleśń na truskawkach... Niestety, wielu z nas myślało, że obejdzie się bez oprysków, ale rzeczywistość jest inna. Byle z umiarem i rozsądnie!
Pozdrawiam, Nikodem

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 20:30 
Kiper
Kiper

[quote="nikodem"][quote="marjanek6"]
Co do dziewiczego winoroślowo terenu, to niestety większość ich chorób jest też na innych roślinach, np. mączniaki widuję często na ogórkach, cukiniach, różach, szarą pleśń na truskawkach... Niestety, wielu z nas myślało, że obejdzie się bez oprysków, ale rzeczywistość jest inna. Byle z umiarem i rozsądnie!
Pozdrawiam, Nikodem

Coż z tego skoro te maczniaki nie przejdą na winorośl

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 20:36 
Kiper
Kiper

Nie myłeś opryskiwacza???

J

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 21:40 
mistrz
mistrz

alkor napisał:

Cytuj:
Dokładnie. Raczej Ekolist Standard żeby dostarczyć roślinie mikroelementy, niż "pędzić" ją azotem.
Ja Ekolistu używam interwencyjnie, jak coś się dzieje.

Używasz tego ekolistu??:

http://sklepagora.pl/ekoliststandard1l-p-1090.html?osCsid=60eeffd83a35592dee796729849d09b8

Tomek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 czerwca 2008, 21:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="marjanek6"]Czy Marshal to środek systemiczny ? Bo to co stosowałem (Talstar i Ortus, oraz polecany przez innych Magus to chyba powierzchniowce).

Tak
Tu masz krótkie opisy na jednej stronie.
http://www.sumin.com.pl/owadobojcze.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1