Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 18:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 13:11 
Ekspert
Ekspert

Romku, ale ja w sumie nie szukam co to za choroba wtedy dopadła jagody, znalazłam w komputerze zdjęcia i to był w ogóle Dienał.

Chciałam tylko powiedzieć, że antraknoza wygląda zupełnie inaczej. A z tej strony południowych sąsiadów to chodzi o jakąś zgniliznę.
Jeśli się nie mylę jest i czarna i czerwona zgnilizna winorośli.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 13:16 
Kiper
Kiper

Na tych zdjęciach wygląda inaczej,ale ona może być tez rozlana na całe jagody i nie tak :sucha ;). Tylko obwódka powinna (chyba) być.

P.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 13:30 
Ekspert
Ekspert

Zawsze mi się wydawało, że antraknoza zaczyna się suchymi czarnymi plamkami z obwódką.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 13:33 
Ekspert
Ekspert

http://www.winnica.golesz.pl/choroby-sz ... rosli.html

z linka

Cytuj:
Biała zgnilizna Metasphaeria diplodiella
Choroba jest najczęściej spotykana w rejonach, w których występuje grad. Grzyb najczęściej poraża jagody, które w efekcie przyjmują jasnobrązowy kolor, marszczą się i zasychają. Porażone latorośle pokrywają się małymi, brązowymi plamkami. Z upływem czasu plamki rozszerzają się na całą powierzchnię latorośli. Zasychające pędy pokrywają się brązowym nalotem owocników grzyba. Grzyb rozwija się najszybciej na jagodach uszkodzonych mechanicznie, np. gradobiciem, podczas wilgotnej i ciepłej pogody przy temperaturze 25-30°C.
Ochrona prowadzona sposobami naturalnymi polega przede wszystkim na niedopuszczaniu do uszkodzeń mechanicznych skórki poprzez zabezpieczanie upraw przed gradem, ptakami, osami. Wszystkie porażone organy krzewu należy wyciąć do zdrowego miejsca i spalić. Przy okazji zabiegów prowadzonych przeciwko mączniakowi rzekomemu środkami zawierającymi mankozeb chroni się częściowo krzewy przed białą zgnilizną. Preparaty miedziowe są nieskuteczne.

edit
dodaję http://www.galati.sk/index.php?page=2011/10/01

Ostatnio edytowano wtorek, 5 czerwca 2018, 16:06 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 13:56 
Ekspert
Ekspert

Jeśli to do mnie to nie pasuje wg mnie.
Cechą charakterystyczną mojego przypadku jest koliście rozchodząca się plama i widoczne wyraźnie kręgi.

No i grad u mnie bywa niesłychanie rzadko.

Rozjaśniłam trochę zdjęcie
Obrazek

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 15:24 
czeladnik
czeladnik

Pytanie do Doktorka:
Dotyczy kwestii doboru środka do "stosowanie preparatów z grupy strobiluryn" w działaniu profilaktycznym. Z tej grupy w ogrodzie używam czasem Zato 50 do zwalczani parcha gruszy. Ale Zato jest do zwalczania zarazy na gruszy, malinach wiśniach, borówce amerykańskiej, itp, na winorośl nie ma rozszerzenia.
" Środek o działaniu mezostemicznym Zato zawiera trifloksystrobinę - nowoczesną substancję o szerokim spektrum działania, zwalczającą: parcha, mączniaki prawdziwe oraz rdze. Świetny preparat dla mało doświadczonych osób - wysoka przyczepność do liścia gwarantuje skuteczny zabieg nawet na mokre liście w czasie mgły lub mżawki. Działa w szerokim zakresie temperatur. Środek działa zapobiegawczo, a nawet hamuje wczesne stadia rozwoju chorób. Zato działa też interwencyjnie, nawet do 3 dni po zakażeniu rośliny. " Który preparat z tej grupy nadaje się w tym przypadku?
Z innych środków - Captan został wycofany, co w zamian?
Minka

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 22:02 
Kiper
Kiper

Właśnie przypomniało mi się,że te objawy pasują(na pewno wizualnie) do BLACK ROT(nie mam pojęcia,ale może to to damo,co czarna zgnilizna ?).Mam skojarzenia,że pojawia w krajach o ciepłym i wilgotnym klimacie.
Tak chyba było u nas rok temu....
Na zdjęciach Joli widać coś jakby jaśniejsze "centrum"

https://www.google.pl/search?q=black+ro ... 89&bih=902

jokaer napisał(a):
Jeśli to do mnie to nie pasuje wg mnie.
Cechą charakterystyczną mojego przypadku jest koliście rozchodząca się plama i widoczne wyraźnie kręgi.

No i grad u mnie bywa niesłychanie rzadko.

Rozjaśniłam trochę zdjęcie
Obrazek

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2018, 06:04 
Ekspert
Ekspert

http://www.winnica.golesz.pl/choroby-sz ... rosli.html
z linka
Cytuj:
Czarna zgnilizna winorośli Guignardia bidwellii
Choroba pochodzi z Ameryki Północnej i znana jest we wszystkich krajach, w których uprawiana jest winorośl. Objawy występują najczęściej na liściach i jagodach. Z początkiem lata na liściach pojawiają się czerwonobrązowe plamki o średnicy 2-3 mm, z ciemnobrązowymi otoczkami. Z upływem czasu plamki powiększają się i przebarwiają w środkowej części na jasnopopielato. Przy brzegach plam widoczne są czarne punkciki piknidiów - tworów zarodnikowania konidialnego. Podobne, czerwonobrązowe plamy otoczone piknidiami mogą się również pojawić na latoroślach. Chore jagody pokrywają się czarnymi piknidiami, gniją i zasychają. Występowanie czarnej zgnilizny zdarza się raczej rzadko, lecz gdy choroba się pojawi, może spowodować duże straty w plonie owoców.
Do szybkiego rozwoju grzyb potrzebuje 2-, 3-dniowej deszczowej pogody przy dość wysokiej temperaturze powietrza (ok. 25°C).
Ochrona polega na wycinaniu i paleniu wszystkich porażonych części roślin. W przypadku wystąpienia choroby w poprzednim roku należy na przedwiośniu, przed pękaniem pąków, opryskać krzewy 2-3-procentowym roztworem cieczy bordoskiej. Podczas zabiegów wykonywanych przeciwko mączniakowi prawdziwemu, gdy młode latorośle osiągną długość 2-3 cm zwalczana jest również czarna zgnilizna. Systematyczne opryskiwania przeciwko mączniakowi rzekomemu w późniejszych terminach zapobiegają także czarnej zgniliźnie.

Do ochrony przed czarną zgnilizną winorośli dopuszczony jest preparat Topas 100 EC

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2018, 11:47 
Kiper
Kiper

To zdjęcie jest bardzo podobne do objawów Joli ;)

https://www.google.pl/search?q=black+ro ... QEnE0c7C6M:

P.

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2018, 12:02 
Ekspert
Ekspert

No i chyba tak.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2022, 16:42 
czeladnik
czeladnik

Witam, w zeszłym roku czarna zgnilizna wyrządziła u mnie sporo szkód, miałem tę chorobą pierwszy raz u siebie w winnicy. Czy ktoś z was działał zapobiegawczo i skutecznie? Planuję ochronę winorośli na cały sezon i nad tą zarazą się zastanawiam.

W książce Dr. Mazurka czytam że zalecaną substancją ze względu na zakres działania są preparaty z grupy strobiluryn (Amistar), Amistar jedynie kilka lat temu używałem na m.rz ze słabym skutkiem. Stąd moje pytanie czy daje sobie radę z Cz.zgnil?

Jeśli nie Amistar to planuję zastosować Topas 100 EC przy 7-8 liściu, następnie po kwitnieniu i przed zamykaniem gron.

PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2022, 17:43 
Ekspert
Ekspert

Stosowałam Topas , węglan potasu z siarką, Serenade.

Walka trwa 3 rok w ub.sezonie i praktycznie nie miałam już zaatakowanych jagód.

Trochę na deserówkach, ale te w ub sezonie znacznie zaniedbałam.

Bardzo ważne jest , aby rośliny miały przewiew.

Topasem opryskiwałam pierwszy raz jak pędy miały ok 10 cm, czyli w sumie trochę wcześniej
niżby miały mieć tyle liści już co piszesz. Konsultowałam się z dr Mazurkiem.

U mnie była masakra z tą zgnilizną i to zupełnie raptownie.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: środa, 19 stycznia 2022, 15:24 
czeladnik
czeladnik

Dziękuję, na Ciebie zawsze można liczyć :clap:

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2022, 07:02 
Ekspert
Ekspert

Odświeżam wątek, żeby przypomnieć o opryskach wszystkim,
którzy mają problem z czarną zgnilizną.

Już na dniach będzie trzeba pryskać.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: poniedziałek, 16 maja 2022, 09:10 
czeladnik
czeladnik

W jakim stężeniu stosujesz topas? I w jakich odstępach czasowych pmiędzy kolejnymi aplikacjami ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1