Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 21:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 14:15 
Kiper
Kiper

ehe,jak najszybciej ;)

P.

PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 21:14 
Kiper
Kiper

To ostatnie zdjęcie mnie mocno zaintrygowało bo to nie są objawy szarej pleśni. Te jagody to z naszych, znaczy się krzewów z Polski?

PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2018, 21:51 
Ekspert
Ekspert

To moje zdjęcie, ale nie pamiętam jaka to deserówka.
Albo Nadieżna Azos, albo Wostorg. Pamiętam jak je publikowałam na forum, tylko czy tym, czy ogrodniczym to już nie wiem
i tak zostało to stwierdzone, że to szara pleśń. Wyraźnie widać grzybnie w kształcie takich okręgów.

Ja właściwie też myślałam, że to szara pleśń. :?

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 06:40 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
Ja właściwie też myślałam, że to szara pleśń. :?

Przyznaję się że i ja bo wydawały się podobne do moich jagódek jakimi w zeszłym roku obdarzył mnie Agat Doński gdy po przyjeździe z wczasów takie coś zjadło mi na nim wszystkie grona. O dziwo tylko na nim i na żadnej innej odmianie w okolicy. Szkoda że nie robiłem fotek bo bym porównał.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 08:54 
czeladnik
czeladnik

Roman, najbardziej podobne jest Twoje poprzednie zdjęcie, ze str. 1.
Z tych trzech to przytrafia się to, co jest na zdjęciu środkowym, jest idealnie takie, jak u mnie bywa na krzaku. Ale mam tego niewiele, może dlatego, że ścinamy chore na bieżąco? I czy to w ogóle jest jedna choroba w dwóch fazach, czy dwie różne?
Na choroby i szkodniki różnych roślin jestem w miarę "uzbrojona", ale winorośl zaskoczyła mnie dwa lata temu, po kilku latach hodowania bezproblemowego. W pierwszym roku wycięliśmy praktycznie cały plon, wszystkie grona na etapie ciemniejących twardych, w zeszłych chodziłam wokół nich i wyłapywałam pierwsze. Plus prysnęłam grzybobójczo i jakoś sie uchowały na średnim poziomie. Ale kilka takich z zasuszonymi było.
Pozdrawiam.
Minka

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 09:35 
Ekspert
Ekspert

Więc nadal wszystko wskazuje na mączniaka rzekomego. Piszesz jeszcze

Cytuj:
Na liściach też jakiegoś nalotu nie widzę, ale część żółknie.

Myślę, że wyglądają jakoś podobnie

Obrazek

"Nalotu" szukaj po spodniej stronie liści

Obrazek

Przeczytaj, porównaj i przemyśl działanie - Opracowanie forumowego pana DOKTORKA - lepszego nie znajdziesz http://www.klinikaroslin.com/winorosl/1 ... -winorosli
- znajdziesz nawet fotki różnych przypadłości https://plus.google.com/u/0/photos/1058 ... 7516029537

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 10:34 
Kiper
Kiper

doktorek napisał(a):
To ostatnie zdjęcie mnie mocno zaintrygowało bo to nie są objawy szarej pleśni. Te jagody to z naszych, znaczy się krzewów z Polski?

to przypadłość "z tropików" ? Trochę jak antraknoza w sumie choć charakterystycznego oczka nie widzę.

P.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 10:58 
Ekspert
Ekspert

Może jakaś "zgnilizna" z sadu się przypętała?

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 12:17 
Ekspert
Ekspert

Nie mam zgnilizny w sadzie, jakby co.

A antraknoza to tak wygląda Antraknoza winorośli

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 12:31 
Ekspert
Ekspert

Jolu, na "południowe" stronki zaglądałaś w poszukiwaniach i porównywałaś http://www.galati.sk/index.php?page=2015/09/01

edit
tekst po "autotłumaczu"
Cytuj:
Uważaj na zgniłe winogrona
5 września 2015 r

Kwitnąca fenotyp, początek dojrzewania winogron jest okresem o wysokiej wrażliwości winogron, dlatego leczenie na tym etapie jest podstawową interwencją, która znacząco wpłynie na stan zdrowotny winogron do czasu żniw.

Zgodnie z odmianami odmian, zaczyna się stopniowo fenofaza zambání, początek dojrzewania, w bardzo wczesnych odmianach dojrzewają winogrona. Zgnilizna winogron Określimy potrzebę leczenia, monitorując początek dojrzewania, biorąc pod uwagę stosowność warunków rozwoju bakterii. Ponieważ prawie wszystkie preparaty bakteriobójcze działają prewencyjnie, należy postępować zgodnie z prognozami pogody, a leczenie należy przeprowadzić przed początkiem okresu opadów. W celu określenia pierwszego zabiegu konieczne jest również wzięcie pod uwagę wcześniejsze opryskiwanie preparatem, który ma równoczesny lub uboczny wpływ na botrytis.

Kiedy planowane są dwa zabiegi anty-botrytis, wolimy przełączyć, Cantus, Granuflo, Mythos 30 SC lub Prolectus do pierwszego zabiegu. Przy drugim zabiegu szczególnie nadaje się do Teldor 500 SC lub Mythos 30 Sc. Biologiczne preparaty Trichomil i Botector bardzo dobrze nadają się do pleśni. Możemy z nich korzystać w dowolnym czasie i czasie pomiędzy zabiegami z pewnym przygotowaniem chemicznym. Switch, Cantus i Mythos 30 SC są również skuteczne przeciwko białej zgniliznie.

W ochronie środowiska stosujemy VitiSan lub Aqua vitrin K.

Jakość zabiegu decyduje o skuteczności natrysku. Ostroga powinna być skierowana do strefy paska. Aby uzyskać dobry efekt, konieczne jest, aby roślina nie była zagęszczona, zielona praca musi być wykonana we właściwym czasie i dobrej jakości. Bardziej szczegółowe w artykule w zielonej księdze.

Jeśli w tej fenofazie pojawia się grad na początku dojrzewania, konieczne jest traktowanie winnicy przed gniciem.

Wciąż zauważając: Nie zapomnij o drugim zbiorze liści do analizy liści, wyniki są potrzebne do ustalenia odżywienia winorośli (nawożenie) na fenofazie zambaki.

edit2
Cytuj:
Nie mam zgnilizny w sadzie, jakby co.

Trochę dziwne - u mnie na spadach zawiązek już jest

Obrazek

Ostatnio edytowano wtorek, 5 czerwca 2018, 13:26 przez dziadek2, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 12:35 
czeladnik
czeladnik

Załącznik:
winorośl 2.jpg
winorośl 2.jpg [ 60.14 KiB | Przeglądane 5069 razy ]

Załącznik:
winorośl 1.jpg
winorośl 1.jpg [ 62.53 KiB | Przeglądane 5069 razy ]
Załącznik:
winorośl 5.jpg
winorośl 5.jpg [ 50.95 KiB | Przeglądane 5069 razy ]

Romanie, zapeszyłeś.
Dziękuję Ci za pomoc, przeczytałam doktorka dokładnie, rozumiem, że to jest mączniak rzekomy.
Ale dziś zrobiłam obchód i znalazłam coś z innej bajki, 24 godziny temu tego nie było. Obawiam się, ze to prawdziwy mączniak. w moim ogrodzie od kilku lat nieobecny w ogóle, od kiedy wykopaliśmy jedną wredną różę.
U nas generalnie panuje susza, ogród żyje na podlewaniu. Raz tydzien temu przeszła bardzo gwałtowna ulewa, ok. 3 cm wody w 10 minut i to wszystko.
Wysyłam zdjęcia, 3 sztuki. Jedno pokazuje całkiem zdrowe, jedno - najbardziej chore, jakie znalazłam i jeszcze coś do oglądu. Jesli mogę prosić, to podajcie czym prysnąć. Topsin? Amistar?Topas? Dithane? Takie środki mam na ogół na rośliny ozdobne.
Pozdrawiam.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 12:40 
Ekspert
Ekspert

A w którym miejscu widzisz tego "prawdziwka"?

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 12:52 
czeladnik
czeladnik

Na pierwszym od góry, takie białe? To nie jest początek mączniaka? Fakt, ze "posypane" na razie nie jest.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 13:05 
Kiper
Kiper

Oj nie,to naturalny wygląd ;)

P.

-- Wt, 05.06.2018 13:05 --

minka napisał(a):
Na pierwszym od góry, takie białe? To nie jest początek mączniaka? Fakt, ze "posypane" na razie nie jest.

ps. Mączniak atakujący różę nie zaatakuje Winorośli.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2018, 13:06 
czeladnik
czeladnik

Chyba faktycznie przesadziłam. Poleciałam patrzeć na krzak i mi głupio.
Przepraszam, możesz się ze mnie pośmiać.
Minka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1