Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 01:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 17:17 
Ekspert
Ekspert

Proszę o pomoc w identyfikacji. Przeszukałam dział i nadal mam wątpliwości co to może być.
Tak wyglądają tylko młode liście. Starsze są zdrowe, ciemne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A ten mi wygląda na jeszcze coś innego, może jakieś niedobory??

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 18:13 
Kiper
Kiper

[quote="aguskac"]Proszę o pomoc w identyfikacji. Przeszukałam dział i nadal mam wątpliwości co to może być.
Tak wyglądają tylko młode liście. Starsze są zdrowe, ciemne.

Chcę pomóc.
Przeglądałem zdjęcia i tak naprawdę to na 100% nie mogę powiedzieć jaka jest przyczyna takiego stanu liści (czy to pierwsze symptomy mączniaka rzekomego ?).
Byłem przed chwilą zobaczyć swoje winogrona coś podobnego jest na Wktori-5 w z jednej strony Wiktorii-5 rośnie Nero z drugiej Arkadia i czegoś podobnego na liściach niema. Wycofuję się z tym mączniakiem chyba jest brak jakiegoś składnika.

Może nasz Pan Doktorem nam pomoże ?.

Ostatnio edytowano niedziela, 2 czerwca 2013, 19:19 przez misiek52, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 19:16 
Ekspert
Ekspert

Te pierwsze to nie podmrożenie czasem? w fazie kształtowania liścia?

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 19:32 
Ekspert
Ekspert

Zdecydowanie nie, winorośl jest w szklarni, a nawet gruntowe nie zostały liźnięte podczas przymrozku i są całkowicie zdrowe. Wszystkie rozwijające się teraz w szklarni liście tak wyglądają.

-- N cze 02, 2013 8:32 pm --

Na tym odwróconym listku siedzi jakaś muszka, czy ona może mieć z tym coś wspólnego??

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 20:13 
Ekspert
Ekspert

Bez względu coby to nie było , winorośli powinna do tej pory byc po oprysku a nawet trzech . N a przędziorki nawet dwa razy i na nekrozę korową co najmniej raz [ tak naprawdę co najmniej dwa razy]. Najlepiej układowym ,np :Topsin ,plus np Kristali zielony i Asashi ,co najmniej raz ,łączone .Ale to powinnaś wiedzieć ,i pewnie już wiesz.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:01 
Kiper
Kiper

Ehh, farmazony Zbyszku wypisujesz.Żeby doszło do infekcji Phomopsis Viticola spełnione muszą być 2 warunki:
1.niska temperatura
2.deszcz
Drugi warunek jest niemożliwy do spełnienia,bo Lucynka zaprezentowała nam zdjęcia ze szklarni.
Miałem kiedyś ta chorobie u siebie i wg dostępnej wiedzy,na chwile obecną,w naszym warunkach klimatycznych nie jest ona dużym zagrożeniem.Charakterystyczne jest to,ze czyha sobie w uśpieniu przez parę lat i gdy wystąpią sprzyjające warunki , może się uaktywnić.
Przędziorków także tam nie widać,więc po cóż przeciwko nim pryskać?
W niektórych rejonach Polski ostatnimi czasy deszczu sporo,a jak wiadomo przędziorki nie lobią jak im na głowę kapie.
Też mam na dwóch krzakach od folią(na paru latoroślach) takie jasne plamki jak u Ciebie,najczęściej z czarnym pukcikiem po środku.Nie wiem jaka może być przyczyna.Według mnie nie wygląda to na nic groźnego.Choroba grzybowa mało prawdopodobna
Ostatnie Twoje zdjęcie wygląda na jakieś niedobory.

P.

Ostatnio edytowano niedziela, 2 czerwca 2013, 21:02 przez PiotrekK, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:14 
Ekspert
Ekspert

Pewnie jakieś niedobory. Może pryśnij czymś dolistnie, albo sypnij jakiś wieloskładnikowym nawozem. Nie ma się specjalnie czym przejmować, przejdzie im.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:21 
Ekspert
Ekspert

O nekrozie korowej nic mi nie wiadomo, chyba za rzadko zaglądam do tego działu. Asahi dostały 2 razy kiedy było zimno i groziły przymrozki, ale w dość sporym odstępie czasu.
Na przędziorki prysnęłam Mospilanem, nie wiem czy jest skuteczny, ale nic innego nie miałam. Były objawy na 1 krzewie i na kilku w gruncie.

Myślcie dalej pliiisss, bo wszystkie młode przyrosty tak mają w szklarni, jeszcze w tamtym tygodniu całe krzewy były zdrowe, a liście piękne, ciemnozielone.

Cóż mogę dodać... krzewy są obłożone grubo starym przekompostowanym obornikiem, ale to od dawna, od marca.
Oglądałam galerię naszego Doktorka, najbardziej przypomina mi to jakieś zawirusowanie, ale jak walczyć z wirusami??

-- N cze 02, 2013 10:21 pm --

kapitan napisał(a):
Pewnie jakieś niedobory. Może pryśnij czymś dolistnie, albo sypnij jakiś wieloskładnikowym nawozem...
Naraz wszystkie krzewy na młodych przyrostach mają to samo :? Może faktycznie niedobory, ale pryskałam ze 2 razy florowitem, może mało... Chyba je wywalę za okna, niech tylko jeszcze ciut podrosną.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:29 
Kiper
Kiper

Jak pryskałaś Florovitem(rozumię,że takimi z mikroewlemtami),to,jeżeli to niedobory,to na najmłodszych listkach juz ich nie powinno być.Może jednak roztocza.

P.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:52 
Ekspert
Ekspert

W takim razie powinny być już zabite, bo wczoraj dostały Mospilanem (o ile jest skuteczny) Pójdę jutro z lupą.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 21:55 
mistrz
mistrz

Roztocza.

Załączniki:
roz..jpg
roz..jpg [ 33.3 KiB | Przeglądane 1326 razy ]

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 22:00 
Ekspert
Ekspert

A ta muszka to też szkodnik??
Co z tym Mospilanem? zabił roztocza, czy stosować coś innego?

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2013, 22:39 
Kiper
Kiper

Lucynko,tak po zdjęciach to z bardzo dużym prawdopodobieństwem jest to Calepitremeus Vitis.
http://www.vitival.ch/de/herbier/detail ... ilbe-63-67.
Nie znalazłem powiązania miedzy Mospilanem,ani jego substancja czynną a tym roztoczem,może nie zadziałać.

Identyfikacja z lupą może Ci się nie udać.Kuba(Olmek) pisał nie dawno,że miał problemy ze znalezieniem jego przy pomocy mikroskopu.
Jeżeli będziesz w mieście,to mogłabyś chyba zawieźć parę listków,gdzieś gdzie maja mikroskop i trochę wiedzy na temat szkodników.W przyszłości miałabyś pewność,co oznaczają takie objawy.

P.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 08:44 
czeladnik
czeladnik

Coś jest na rzeczy. Roztocze Calepitrimerus vitis powoduje tego typu skutki:
http://www.srpv-midi-pyrenees.com/_publ ... _vitis.htm
Ale ostrożnie, bo sprawa nie musi być taka jednoznaczna.
Na Twoich zdjęciach widać że liść nie rozwija się prawidłowo.
Ja mam podobne objawy:
choroby-i-szkodniki/kar-owate-li-cie-w-maju-t8360.html
Skłaniam się jednak na do przędziorka.
W zależności od odmiany, kondycji i warunków w jakich rośnie efekty troszkę się różnią.
Moim zdaniem tylko ktoś to "zawodowo" zajmuje szkodnikami w ogrodzie może trafnie określić powody takiego wyglądu liści.
Dodatkowo i niezależnie pojawić się może coś "grzybowego". Pogoda, przynajmniej u mnie, sprzyja :(

Moje doświadczenie w tym roku jest bogatsze, bo nie zastosowałem "oprysku myjącego" który wykonywałem w zeszłym roku, pędzelkiem :) Być może warunki były mniej sprzyjające, być może. Jednak w zeszłym roku nie miałem większego problemu z żadnymi roztoczami i innymi gryzącymi "ssakami".

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 15:36 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za wszystkie porady, faktycznie liście wyglądają podobnie jak po roztoczach Calepitremeus Vitis, może w mniejszym stopniu zaatakowane, bo nie są aż tak pofałdowane.
Pewności nie ma, ale można spróbować powalczyć. Tylko czym? Jaki środek je zabije?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1