Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 16:09 
czeladnik
czeladnik

Ja właśnie dzisiaj odkryłem wątek:
choroby-i-szkodniki/phyllocoptes-vitis-t3920.html

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 16:23 
Ekspert
Ekspert

Zrobiłam kolejny przegląd. Zdecydowanie mam przędziorki. Wypatrzyłam 2 i to żywe!! więc Mospilan nie działa na nie. Znalazłam też dużo padniętych muszek, takich jak ta na liściu

Obrazek

Liście wyglądają jakby coś ssącego na nich żerowało.
Co by wybiło jednocześnie roztocza i przędziorki??

-- Pn cze 03, 2013 5:23 pm --

spyrek35 napisał(a):
Ja właśnie dzisiaj odkryłem wątek:
choroby-i-szkodniki/phyllocoptes-vitis-t3920.html

Znalazłam we wskazanym przez Ciebie wątku, że Magus 200 SC potrafi sobie z nimi poradzić. Tak napisał Olmek w czerwcu 2010r.
Niszczy też przędziorki o ile mi wiadomo, czyli chyba taki środek powinnam kupić, co Wy na to??

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 18:28 
Kiper
Kiper

Magus jest skuteczny. Należy jednak pamietać, że dla niektórych roślin sadowniczych jest zalecane użycie tylko raz w sezonie. Można zastosować drugi raz Ortus + Nissorun.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 18:55 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):
Ehh, farmazony Zbyszku wypisujesz.Żeby doszło do infekcji Phomopsis Viticola spełnione muszą być 2 warunki:
1.niska temperatura
2.deszcz
Drugi warunek jest niemożliwy do spełnienia,bo Lucynka zaprezentowała nam zdjęcia ze szklarni.
Miałem kiedyś ta chorobie u siebie i wg dostępnej wiedzy,na chwile obecną,w naszym warunkach klimatycznych nie jest ona dużym zagrożeniem.Charakterystyczne jest to,ze czyha sobie w uśpieniu przez parę lat i gdy wystąpią sprzyjające warunki , może się uaktywnić.
Przędziorków także tam nie widać,więc po cóż przeciwko nim pryskać?
W niektórych rejonach Polski ostatnimi czasy deszczu sporo,a jak wiadomo przędziorki nie lobią jak im na głowę kapie.
Też mam na dwóch krzakach od folią(na paru latoroślach) takie jasne plamki jak u Ciebie,najczęściej z czarnym pukcikiem po środku.Nie wiem jaka może być przyczyna.Według mnie nie wygląda to na nic groźnego.Choroba grzybowa mało prawdopodobna
Ostatnie Twoje zdjęcie wygląda na jakieś niedobory.

P.

Z tego co piszesz w tym poscie i w następnych wynika że nie masz pojęcia ochorobach .Musisz być bardzo szczęśliwym winoroślarzem,tylko pozazdrośćić.Każda winorośl jest zarażona nekrozą korową lub będzie ,bez względu na warunki i pogodę . Nekroza korowa wystąpi wszedzie tam gdzie są mączniaki,szara pleśń, czyli wszędzie .ps nie będę kontynuował dyskusji

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 19:54 
Ekspert
Ekspert

radecki napisał(a):
Magus jest skuteczny. Należy jednak pamietać, że dla niektórych roślin sadowniczych jest zalecane użycie tylko raz w sezonie. Można zastosować drugi raz Ortus + Nissorun.
Nie chciałabym znów kupować całej baterii środków "na robale" zatem radzicie Magus - tak?
Bo jutro jadę w miasto, więc muszę być zdecydowana, gorzej jak nie będzie...
Spisałam zastępczo Nissourin, Bi Nowy i Karate 8)

PostNapisane: poniedziałek, 3 czerwca 2013, 20:33 
Ekspert
Ekspert

Ale podobno jest wycofany??

Jeszcze jedno, na chwasty w bruku ponoć warto wysypać granulki Casoron 6,75GR czy ktoś stosował?

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 09:18 
Kiper
Kiper

Talstar jest wycofany,gdzieś tam jeszcze jest w sprzedaży.niestety z pszczołami radzi sobie równie dobrze jak z roztoczami.
Ta informacje wcale nie tak łatwo znaleźć na etykiecie.
http://www.sumi-agro.com.pl/oferta/akar ... C.html.Ten środek ostatnio polecał Daniel(DW)wygląda obiecująco i jest dedykowany na przędziorka i Calperitius Vitis.Pamietajmy o tym,że obydwa to roztocza :wink:

P.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 11:23 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):
Talstar jest wycofany,gdzieś tam jeszcze jest w sprzedaży.niestety z pszczołami radzi sobie równie dobrze jak z roztoczami.
Ta informacje wcale nie tak łatwo znaleźć na etykiecie.
http://www.sumi-agro.com.pl/oferta/akar ... C.html.Ten środek ostatnio polecał Daniel(DW)wygląda obiecująco i jest dedykowany na przędziorka i Calperitius Vitis.Pamietajmy o tym,że obydwa to roztocza :wink:

Ale ten Sumo i Koromite nie są dostępne w mniejszych opakowaniach, a litr trochę kosztuje.

Ten Bi 58 Nowy mnie też kusił bo jest układowy, ale ponoć to też straszny zajzajer i pszczoły padają po nim jak muchy :roll:
I informacja dla "pryskaczy" w maseczkach. Dimetoat (główny składnik preparatu) wchłania się również dobrze przez skórę :mrgreen:
Centralny Instytut Ochrony Pracy podaje że: "Dimetoat zaburza funkcje rozrodcze u zwierząt doświadczalnych. Ponadto istnieją przesłanki, że u ludzi narażonych na insektycydy fosforoorganiczne (w tym dimetoat) może dojść do zaburzeń funkcji reprodukcyjnych oraz powstawania wad rozwojowych potomstwa."
Nie jest to moralizowanie, tylko sucha informacja, zwłaszcza dla tych jeszcze bezdzietnych, którzy pryskają na oślep 5 różnymi pestycydami w ciągu 1-2 tygodni w nadziei że zdeformowane listki się wygładzą a dziurki załatają po kolejnym oprysku :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 13:00 
Kiper
Kiper

Cytuj:
przędziorek owocowiec, pordzewiacz jabłoniowy
dawka rejestracyjna: 0,75-1,0 l/ha
zalecana dawka: 0,75 l/ha
preparat stosować od pełni fazy kwitnienia maksymalnie przez następne 4 tygodnie

zwalcza wszystkie stadia rozwojowe przędziorków

Najlepsza na rynku skuteczność przędziorkobójcza

Jedyny akarycyd, który na roślinie działa powierzchniowo
i wgłębnie
Zwalcza wszystkie stadia rozwojowe przędziorków
Powoduje bezpłodność samic (nawet bardzo niska dawka)
Działa bardzo szybko
Idealny produkt do rotacji (nowa s.a.)

Ja na swoje ziemniaczki ze 100 ml bym potrzebował,skoro on taki wszechstronny i skuteczny. http://www.sumiagro.pl/informator/sumo- ... tosowania/
Będę na weekend u rodzinki na wsi i mógłbym zobaczyć po centralach nawozowych.Może by tak zorganizować akcję i podział?
Nie mam czasu żeby sprawdzić teraz stężenie na ziemniaczki .
Może gra jest warta świeczki.

P.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 13:34 
Ekspert
Ekspert

PiotrekK napisał(a):
Ja na swoje ziemniaczki ze 100 ml bym potrzebował,skoro on taki wszechstronny i skuteczny. http://www.sumiagro.pl/informator/sumo- ... tosowania/
Będę na weekend u rodzinki na wsi i mógłbym zobaczyć po centralach nawozowych.Może by tak zorganizować akcję i podział?
Nie mam czasu żeby sprawdzić teraz stężenie na ziemniaczki .
Może gra jest warta świeczki.

Jakbyś organizował akcję to ja też się piszę na 100 ml. Myślę że gra jest warta świeczki, bo nawet jak pojawią się mniejsze pojemności w sklepach to cena za fabrycznie konfekcjonowaną 50 czy 100 będzie wielokrotnie wyższa niż z podziału wyjdzie.
W sieci widziałem litr już za 360,83- http://www.nasionaimport.pl/ProduktDetails.aspx?produkt=2719

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 13:39 
Ekspert
Ekspert

W takiej cenie to i ja bym się pisał na 100ml.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 21:45 
Ekspert
Ekspert

Prysnęłam tym Magusem, ciekawe czy na mszyce też zadziała, bo przy okazji przeleciałam róże :mrgreen:
Te moje szkodniki mają coś wspólnego z czarnymi muszkami, które pokazywałam. Albo te muszki się nimi żywią ( nie wiem czy to realne, tak sobie gdybam) , albo same wysysają mi soki z liści... Na dworze zauważyłam podobnie "zainfekowaną" Glenorę, kiedy podeszłam ją prysnąć okazało się, że na niej też jest sporo tych czarnych maleńkich muszek.

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 22:09 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Jakbyś organizował akcję

Zorganizuję :wink:

P

PostNapisane: wtorek, 4 czerwca 2013, 23:21 
przedszkolak
przedszkolak

To ja się również na 100ml podpinam z prośbą.

PostNapisane: środa, 5 czerwca 2013, 10:05 
mistrz
mistrz

Mam problem z 2 letnim Frontenac-iem. Od około 2 tygodni na liściach pojawiło się coś takiego. Prawie 1/3 liści tak wygląda. Problem dotyczy tylko tej odmiany, obok rośnie NN labrusca, która prawdopodobnie ma przędziorki ale objawy są zupełnie inne. Proszę o pomoc.

Załączniki:
kwitnienie.jpg
kwitnienie.jpg [ 132.8 KiB | Przeglądane 1659 razy ]
spód liścia.jpg
spód liścia.jpg [ 190.92 KiB | Przeglądane 1659 razy ]
liść.jpg
liść.jpg [ 190 KiB | Przeglądane 1659 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1