Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 05:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 23 lipca 2022, 08:38 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję bardzo za te odpowiedzi bo one mi wszystko wyjaśniaja i wiem na co zwracać uwagę i kiedy
Pozdrawiam
Henek

PostNapisane: sobota, 23 lipca 2022, 08:46 
Ekspert
Ekspert

W ostatnich dniach poparzenia słoneczne występują masowo. Poparzenia słoneczne zawsze występuja od strony nasłonecznionej i nie ma ich na gronach osłanianych przez liście. Warto na to zwrócic uwagę. Moim zdaniem panujące obecnie warunki nie sprzyjają rozwojowi grzybów na tak masową skalę, poparzeniom słonecznym , a i owszem.

PostNapisane: sobota, 23 lipca 2022, 09:03 
Ekspert
Ekspert

To dziwne. Mam od wtorku każdego dnia powyżej 30 st. i żadnych poparzeń nie mam, od żadnej strony. Jedynie te punktowo zakażone czarną zgnilizną jagody. Mam atak punktowy a nie masowy bo zwalczam w tym roku tego grzyba od wiosny. Prawie każdego dnia robię przegląd. Zapewne te masowe " poparzenia" pojawiają się u osób ktore z czarną zgnilizną nigdy nie miały do czynienia. Albo miały tylko nie były tego świadome.

PostNapisane: sobota, 23 lipca 2022, 10:05 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
To dziwne. Mam od wtorku każdego dnia powyżej 30 st. i żadnych poparzeń nie mam, od żadnej strony. Jedynie te punktowo zakażone czarną zgnilizną jagody. Mam atak punktowy a nie masowy bo zwalczam w tym roku tego grzyba od wiosny. Prawie każdego dnia robię przegląd. Zapewne te masowe " poparzenia" pojawiają się u osób ktore z czarną zgnilizną nigdy nie miały do czynienia. Albo miały tylko nie były tego świadome.
No cóż, mamy odmienne zdania. W podręcznikach uznanych autorytetów objawy czarnej zgnilizny, na jagodach, sa opisane dość szczegółowo. Poza tym współistnieje ona zwykle na liściach i nnych częściach krzewów. Osobiście widzę co się nagle zaczęło dziać na gronach moich odmian pod osłonami, które w skutek zrobionego przed upałami zielonego cięcia latorośli, wyeksponowałem na słońce. Jasno brązowe placki wyłącznie od strony nasłonecznionej, żadnych ciemnych obwódek i tego co tam ma być w srodkowej części. Po prostu jednolity, jasno brązowy poparzony obszar. Mniejsze jagody w całości z dnia na dzień zasuszone ...i wszysto obszarami od słońca. Czrana Z. pewnie też występuje ale słońce zrobiło w ostatnich dniach spustoszenie na gronach. Ja też nie mam poparzeń w szpalerach bo trzymam wszystko pod liściami. Mam grupę na fb, musałbyś zobaczyć jakie ludzie wrzucają tam zdjęcia gron, które odsłonili przedwcześnie na słońce... masakra! Jeżeli jest tu ktoś , kto należy to pewnie potwierdzi.
Nie wiem komu się otworzy, ale dam link tylko do jednego z tych zdjęć
https://www.facebook.com/photo/?fbid=51 ... 8426829372

Edit: Dla jasności, ja odnoszę się do problemu ogólnie, a nie do konkretnych przypadków, które są tu omawiane. Jeżeli ktoś ma typowe dla Czarnej Zgnilizny objawy na jagodach i liściach, to zapewne ma ten problem. Zgadzam się w całej rozciągłości z Darkiem (DW) co do diagnozy przypadku henryk58. Zainteresowanego natomiast przestrzegam przed opryskami w te upały bo takie działanie sprzyja właśnie poparzeniom słonecznym i będzie miał to i to.

Ostatnio edytowano sobota, 23 lipca 2022, 10:31 przez kapitan, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: sobota, 23 lipca 2022, 10:12 
Ekspert
Ekspert

W prognozach długoterminowych, do 20 sierpnia ma być ciepło.

Myśle, że konieczne jest opryskanie głównie gron siarczanem magnezu,
albo mikrokomplexem, że uchronić je przed oparzeniami.

Ja zastanawiałam się cały czas czy odsłaniać grona i coś mnie powstrzymywało
i całe szczęście, że tego nie zrobiłam.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: sobota, 23 lipca 2022, 10:30 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
No cóż, mamy odmienne zdanie...
Poparzenia gron i jagód to fakt którego nie neguję. Jednak nie wszystko zloto co się świeci. Zatem zostawmy takie grona na krzewach, poczekajmy na zaschniecie i pyknidia. Pojawią się = czarna zgnilizna, nie pojawią się = oparzenia. Proste, tylko trzeba zechciec to zrobić.

PostNapisane: sobota, 23 lipca 2022, 10:37 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
kapitan napisał(a):
No cóż, mamy odmienne zdanie...
Poparzenia gron i jagód to fakt którego nie neguję. Jednak nie wszystko zloto co się świeci. Zatem zostawmy takie grona na krzewach, poczekajmy na zaschniecie i pyknidia. Pojawią się = czarna zgnilizna, nie pojawią się = oparzenia. Proste, tylko trzeba zechciec to zrobić.

Pełna zgoda. Wyedytowałem swoje wpisy i uzupełniłem. Mam nadzieję, że teraz będę bardziej zrozumiałe. Dla zainteresowanych proponuję proste doświadczenie. Zrywamy fragment zdrowego grona i pozostawiamy go na "otwartym " słońcu . Po upływie doby sprawdzamy uszkodzenia jagód i porównujemy z tymi na krzewach. Jeżeli są identyczne to słońce.

PostNapisane: sobota, 23 lipca 2022, 21:39 
nowicjusz
nowicjusz

Jestem bardzo wdzięczny za tą dyskusje bo wiele mi wyjaśniła . Przeglądałem swoje krzewy i mam jagody porażone czarną zgnilizna i poparzone słońcem ktore różnią się od siebie. Oczywiście opryskami wszystkie grona siarczanem magnezu i proszę mi wyjaśnić co ten oprysk da i kiedy się stosuje bo po prostu nie wiem .
Dziękuję
Henek

PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2022, 06:38 
Ekspert
Ekspert

W czasie ekstremalnych zjawisk pogodowych, np susza, gorąco, ulewy
roślina ma problem z pobieraniem magnezu, to raz.
Niektóre rośliny, a w przypadku winorośli są mniej lub bardziej wrażliwe.
Częstym efektem jest np zamieranie szypułek. U mnie szczególnie taką wrażliwość
wykazuje Hibernal.

Dwa, magnezem w ogóle leczy się poparzenia, również skóry u człowieka :)

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 24 lipca 2022, 10:45 
nowicjusz
nowicjusz

No i wszystko jasne :)
Dziękuję bardzo

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1