Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 06:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 3 sierpnia 2012, 10:03 
przedszkolak
przedszkolak

serdecznie dzieki za tak szybka odpowiedz....widac mozna na was liczyc:)
zaraz zabieramy sie do "akcji ratunkowej"
dam znac o efektach...

pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 15 sierpnia 2013, 22:59 
mistrz
mistrz

DarekRz napisał(a):
... na siarkol właściwie za późno - siarkol to ma karencję na przerobówki jak mancozeb: 42-56 dni.... .

A tak konkretnie, to o co chodzi z tą karencją na przerobówki ? Czym grozi niedotrzymanie terminu karencji. Chyba drożdżom przy fermentacji nie zaszkodzi skoro siarkuje się moszcz przed fermentacją i nawet po kilku godzinach szczepi się matką drożdżową i fermentacja rusza bez problemu.
Jak było wspomniane karencja spożywcza to max 14 dni.
A pije się toto po następnych kilku miesiącach więc wszelkie świństwa mają czas wywietrzeć.
To co się może jeszcze stać ?

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 00:37 
Ekspert
Ekspert

Z innego, zresztą zablokowanego, wątku:
maciek19660714 napisał(a):
jak na razie wygląda na to, że Astvit zjadł mi mączniaka

Maćku,
Jaką formę Astvitu stosowałeś? Sypką czy płynną i w jakim stężeniu. Czy powtarzałeś opryski?
Może też bym spróbował.

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 15:15 
mistrz
mistrz

Forma sypka służy do wytworzenia płynnego nawozu ale trwa to, bodajże miesiąc. Ja kupiłem formę płynną - gotową, na próbę.
Jestem pewien, że zadziałał na Mp, nalot po prostu zniknął. Napisałem, że Astvit "zjadł" mączniaka, ponieważ nie został po nim żaden ślad. Normalnie jak zastosuje się sodę czy Bianco Neve pozostają brązowe plamy po zejściu grzybni, a tu nic; czyste zielone liście...
Stężenie dokładnie opisane jest na opakowaniu. Interwencyjnie, teraz nie za bardzo pamiętam ale chyba - 300ml/2l wody. Wykonałem dwa opryski, dzień po dniu. Producent zaleca 3-4. Ale wiesz jak to jest; nalot mi zniknął i pomyślałem, że jest git.
Mp już nie mam, problem w tym, że dzisiaj znalazłem kilka liści z Mrz, więc wygląda na to, że albo zbaboliłem z ciągłością lub też może ten preparat nie do końca jest taki cudowny.
Jakkolwiek, dzisiaj wykonałem trzeci z kolei zabieg, zarażone liście oczywiście oberwałem. Wiem sporo ryzykuję... Jeżeli jutro będą dalsze oznaki Mrz zastosuję Miedzian.
Ogólnie rzecz ujmując, wiesz jak to jest z tymi preparatami biologicznymi; przy małej presji - dają radę. Przy większej - różnie to może być...

Niedziela, ten sam dzień, tyle że w dzień...

Niestety. Rano pojechałem na działkę, wygląda na to, że infekcja się rozprzestrzenia. Powoli ale jednak. Wykonałem jeszcze jeden zabieg, tym razem stężenie 50% jako "ostatnią szansę" dla Astvitu.

Ponieważ Ciągle są to pojedyncze liście, plan jest taki:

-Na Merlot, od którego się zaczęło pójdzie Agrocolle. Czy ktoś stosował?
-Na trzy sadzoki Dornfelder rosnące obok (dzisiaj pierwsze liście) - mleko w stosunku 1:10 (oczywiście to od krowy)
-Reszta sadzonek Vinifer i krzew PN - miedzian

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 19:03 
Kiper
Kiper

Niestety. Rano pojechałem na działkę, wygląda na to, że infekcja się rozprzestrzenia. Powoli ale jednak.

Piszesz o Rzekomym, czy Prawdziwym?

Ponieważ Ciągle są to pojedyncze liście, plan jest taki:
(...)
-Reszta sadzonek Vinifer i krzew PN - miedzian

Skoro na liściach masz objawy(jak sądzę mowa o MRz) to oznacza, że infekcja już nastąpiła i teraz się ujawnia rozsiewając dodatkowo po winnicy... Miedzian jest środkiem profilaktycznym, a w takim przypadku to już raczej miejsce na interwencję.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 19:21 
Ekspert
Ekspert

O tej porze roku to obrywanie lisci albo bio.Dlatego dobrze mieć zabezpieczone stare liscie jakimś preparatem[i].I o to chodzi w opryskach ,o tą porę roku.

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 20:11 
mistrz
mistrz

No rzeczywiście, trochę niejasno napisałem.
Na dzień dzisiejszy nie ma oznak Mp.
Mączniak Rzekomy zaczął się od Merlot i teraz jest na sąsiednich krzewach CS i Dornfelder. Nie dopuściłbym do tej infekcji zabezpieczając krzewy miedzianem ale eksperyment wymaga poświęceń No i skoro Astvit poradził sobie z Mp to myślałem, że z Mrz da radę.

Pisząc o miedzianie na "reszcie" miałem na myśli krzewy będące w pewnej odległości i nie mające jeszcze pierwszych oznak - jasnych plam z wierzchu liścia. Ale może masz rację, w sumie należałoby założyć, że ta "reszta" jest już w fazie, przynajmniej infekcji pierwotnej.

Niestety plany popołudniowego oprysku Agricolle pokrzyżował mi deszcz. Na szczęście już przestał. Czekam do 12 i jadę prysnąć Kaptanem, ponieważ jutro ma padać cały dzień i najbliższa pora "sucha" to dzisiejsza noc. Wolałbym wgłębny Tanos ale nie mam go w zapasie.

Jednocześnie ograniczę obszar eksperymentowania do trzech sadzonek Dornfeldera bo się niebezpiecznie zaczyna robić. Prysnę je dzisiaj tylko Agrocolle, a jutro jedną z nich mlekiem.

Pozostanie jeszcze jedna... Może żurek?

Zypsek, SNL był w lipcu. Tylko górnych liści, od których zaczęła się infekcja jeszcze wtedy nie było. A jakie masz pomysły na Bio?

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 20:18 
Kiper
Kiper

Wolałbym wgłębny Tanos ale nie mam go w zapasie.
Może w najbliższym ogrodniczym będą mieli...
W odróżnieniu od Zbyszka sądzę, że interwencja jeszcze ujdzie w przypadku późniejszych odmian, a o takich właśnie piszesz. Gdyby to dotyczyło Ronda/Regenta ze spodziewanym terminem zbioru na koniec września, byłbym jednak na nie.

SNL był w lipcu. Tylko górnych liści, od których zaczęła się infekcja jeszcze wtedy nie było.

Kiedy w lipcu? Jest mała różnica pomiędzy 1 a 31 :wink: zwłaszcza, że wtedy wzrost jest chyba najbardziej intensywny poza samym początkiem wegetacji, przynajmniej u mnie.

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 21:53 
mistrz
mistrz

Może i by mieli ale pisałem, że jutro ma cały dzień padać, a we wtorek to może już być kiepsko.
Ja zbieram w połowie lub na koniec października więc z karencją jest spoko.
SNL 1 lipca (drugi oprysk). Wiem, za wcześnie ale ten sezon to czas nauki dla mnie.

PostNapisane: niedziela, 18 sierpnia 2013, 22:49 
Kiper
Kiper

Aha, umknęło mi o tych opadach :oops:
1 lipca to chyba trochę wcześnie, gdyż jak przypuszczam w Twoich rejonach jest trochę wilgotniej. Gdybyś wykonał jeszcze jeden oprysk po dwóch tygodniach(wypada połowa lipca), to może udało by Ci się uniknąć infekcji. Będziesz wiedział na przyszły rok. :)

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 18:17 
mistrz
mistrz

Będę wiedział...
Właśnie przyjechałem do winnicy. Naloty Mrz są; Astvit nie zadziałał. Liście wyschły. Prysnę więc tym Kaptanem i Agriocolle, tak jak planowałem i jutro się zobaczy efekt.

Godz 15

Po oprysku Kaptanem brak nowych ognisk Mrz. Na Merlot biały nalot zmniejszył się lub znikł częściowo zmieniając kolor na brązowy, Na CS (obok Merlot) całkowicie zmienił kolor na brąz.
Na sadzonkach Dornfelder, popryskanych Agriocolle nalot bez zmian, czyli nie zadziałał.

Wygląda na to, że Kaptan zadziałał na powierzchni skutecznie przy małym nasileniu (na CS). Przy większym (na Merlot); średnio. Nie wiadomo jednak jak w tkance liści, bo w końcu ma działanie powierzchniowe.

W ogóle z wgłębnymi środkami na Mrz, o w miarę krótkim okresie karencji jest kłopot. Tanos nie do dostania, podobno wycofany. Jedyny jaki znalazłem to Mildex 711,9 WG ale nigdzie nie mogę zlokalizować karencji. Skład - Fenamidon, Fosetyl glinowy. Może ktoś zna.

PostNapisane: poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Tanos można kupić przez allegro

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2013, 08:08 
Ekspert
Ekspert

Będę wiedział...
Jedyny jaki znalazłem to Mildex 711,9 WG ale nigdzie nie mogę zlokalizować karencji. Skład - Fenamidon, Fosetyl glinowy. Może ktoś zna.

Stężenie 0,25%, karencja 42 dni - Mildex 711,9 WG w Czechach jest zarejestrowany na winorośl pod nazwą VERITA . Uwaga na fitotoksyczność - kolegom popaliło: choroby-i-szkodniki/mildex-t6031.html.

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2013, 16:18 
mistrz
mistrz

DarekRz napisał(a):
Będę wiedział...
Jedyny jaki znalazłem to Mildex 711,9 WG ale nigdzie nie mogę zlokalizować karencji. Skład - Fenamidon, Fosetyl glinowy. Może ktoś zna.

Stężenie 0,25%, karencja 42 dni - Mildex 711,9 WG w Czechach jest zarejestrowany na winorośl pod nazwą VERITA . Uwaga na fitotoksyczność - kolegom popaliło: choroby-i-szkodniki/mildex-t6031.html.

Wielkie dzięki Darku.
Ogólnie, rzecz biorąc sytuacja nie jest zła. Nie ma tragedii choć pojawiło się trochę nowych liści z plamami. Kaptan być może ograniczył chwilowo infekcję ale nie zatrzymał jej. Nie ma śladu Mrz na LM, MF, Cascade i De Chaunac. Na Canadice jest ale tu już tylko obrywanie liści.

Prysnąłem więc Mildexem. Wcześniej usunąłem zainfekowane liście i ogłowiłem co się dało w celu zminimalizowania ilości młodych liści.. Mam nadzieję że nie będzie popaleń. Słońce było do popołudnia, potem chmury.

Udało mi się zamówić Tanos. Darku jak sądzisz, czy nie od rzeczy byłoby się zastanowić (w związku z obecną infekcją) nad sporządzeniem Galactico pierwszego września. Od tego dnia będzie bowiem jeszcze przede mną dwa miesiące jeżeli chodzi o VV, a Galactico (mam zapisane) to karencja 35 dni. No i dodatkowo byłaby ochrona przed SzP na wrześniowe słotne dni.
Mam wątpliwości czy uda mi się do końca "dojechać" na miedzianie. Mógłbym go wtedy dać 14 i 24 września (karencja 35 dni). Było by " na styk"

A w ogóle to z zaistniałej sytuacji nasuwa się wniosek, że przegiąłem eksperymentując z Astvitem na całej winnicy. Nigdy więcej. W przyszłości ewentualnie jeden, dwa krzewy. Tylko jedno małe mam wytłumaczenie; dobrze się zapowiadał. Najpierw dzięki niemu pokonałem chlorozę, a potem Mączniaka Prawdziwego...

Ostatnio edytowano wtorek, 20 sierpnia 2013, 16:24 przez maciek19660714, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 20 sierpnia 2013, 16:24 
Kiper
Kiper

(...)a Galactico (mam zapisane) to karencja 35 dni.

Według niemieckiego kalendarza 28 dni, a według galati.sk na Tanos jest też 28 dni karencji, a na Folpan 35 :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1