Teraz jest poniedziałek, 16 lutego 2026, 19:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 18:04 
Ekspert
Ekspert

Też uważam, że nie ma co wykonywać bezsensownych oprysków np dziur po przymrozkach Magusem nie załatasz. Walka ciężką chemią z pojedynczymi egzemplarzami rzadko spotykanych szkodników też jest pozbawiona sensu.

PostNapisane: niedziela, 6 lipca 2014, 09:07 
przedszkolak
przedszkolak

No i walec przejechał.Tylko zapominasz Kapitanie,że szpeciele pod mikroskopem jednak były i wszystkie młode liście po oprysku były już bez zmian.No chyba,że Magus zwalcza też uszkodzenia mrozowe.I jeszcze drobiazg,nie zbadana mieszanina folpetu,chlorotanoilu i azoksystrobiny plus niezidentyfikowane nośniki tych substancji w poszczególnych ŚOR ,to nie jest ciężka chemia?Każdy broni swojego punktu widzenia.

PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 09:51 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Kiedyś z braku Folpanu mieszałem Amistar z Brawo i byłem zadowolony z działania.

Mogę tylko potwierdzić, robię to od wielu lat, nim jeszcze powstał Amistar Opti. Zmusił mnie do tego brak Folpanu w małych opakowaniach.

PostNapisane: poniedziałek, 7 lipca 2014, 13:48 
Ekspert
Ekspert

Zamiast Folpanu stosowałem również Shavit 72wg

PostNapisane: czwartek, 10 lipca 2014, 19:14 
Kiper
Kiper

[quote="kaLo"]Drążę dalej.Zastanawiam się , po co dublować środek grzybobójczy kontaktowy..W SNL jest to folpet,w SNL Opti,tak go nazwijmy,jest dodatkowo chlorotanoil.Folpet (ftalimid) i chlorotanoil (ftalan) to substancje pokrewne,do produkcji których wykorzystano podobną bazę, kwas ftalowy i bezwodnik kwasu ftalowego.Obie te substancje różnią się podstawnikami: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ftalany , http://pl.wikipedia.org/wiki/Ftalimid ,które decydują o właściwościach gotowego produktu,ale w tym przypadku obie substancje,jeżeli chodzi o zakres i sposób działania jest prawie identyczny.We śnie forumowicza Darek Rz http://winogrona.hostings.pl/modules.ph ... c&start=45 ,jest 7,5 ml Amistara 250 i 12,5 g Folpanu ,według http://www3.syngenta.com/country/de/de/ ... mation.pdf ,czyli stężenie 0,2% zawiera 0.187 g/l azoksystrobiny i 1g/l folpetu.Dając Amistar Opti 2,3 ml/l mamy 0,187 g/l azoksystrobiny i 0,92g/l chlorotanoilu + 1g/l folpetu (to ze snu),czyli substancji ftalanopodobnych jest prawie 2g/l (1,92 g/l).Sumując to wszystko ,stężenie substancji czynnych rzeczywiście wynosi 0,21%,ale co za tym idzie ,stężenie cieczy roboczej niestety jest ok. 0,4% i pewnie stąd te przypalenia.

Ten post przetłumaczyłem po niemiecku i posłałem doradcy winiarzy od Reifeisen wydział winnictwa.
Ten pan nazywa się Josef Augustin,stronę intern.mogę posłać jak ktoś chce.Co się od niego dowiedziałem to wam opiszę.
Cytuję--Azoksyskrobina nie działa już na zachodzie na mączniaki bo się grzybnie do niej
przyzwyczaiły i środek jest mało skuteczny,powiedział na jakie inne środki się przechodzi ale
nie zapamiętałem to mi było za dużo wiedzy naraz.
Pozdrawiam serdecznie
georg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1