Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 04:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 15:05 
mistrz
mistrz

Dzięki Darku, tak też zrobię.

PostNapisane: czwartek, 3 lipca 2014, 16:59 
przedszkolak
przedszkolak

I bardzo słusznie,trzeba drążyć.Też troszkę podrążyłem: http://www.syngenta.com/country/pl/pl/p ... a-2014.pdf .
Małe uzupełnienie.Stosując Amistar 250 EC w zalecanym stężeniu 0,1% dajemy 1 ml/l ,czyli mamy 0,25 g azoksy...w 1 litrze.
Stosując Amistar Opti w stężeniu 0,2% (0,23%) dajemy 2ml (2,3 ml)/l ,czyli mamy azoksy..0,16g (1,84)g/l.Aby uzyskać identyczne stężenia azoksystrobiny nałeżałoby Amistar Opti dawać w stężeniu 0,3125%,co wydaje się możliwe ,bo chlorotanoil stosuje się w stężeniu 0,3-0,4%na rośliny na które jest zarejestrowany.Jak jest z dopuszczalnym stężeniem chlorotanoilu na winogronach nie mam pojęcia i tu się nie wypowiadam.

PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 13:03 
Ekspert
Ekspert

Ja stosuję 0,75 ml Amistaru 250SC (tak jak SNL) lub 2,3 ml Amistaru Opti.

PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 14:27 
przedszkolak
przedszkolak

No koledzy to teraz nieźle namieszaliście mi w głowie :lol: . Kilka tygodni temu przeczytałem, że zrezygnowałeś Piotr z Amistaru 250 na rzecz nowego Opti. Argumentowałeś, że jest bezpieczniejszy od starszej wersji i ma szersze spektrum działania. Nie zastanawiałem się długo i kupując Amistar na ten sezon wybrałem Opti. Ale robiąc oprysk SNL dałem go tyle co Amistaru 250. I tu moje pytanie czy zrobiłem dobrze czy powinienem dać go 3 razy więcej? Zbliża się termin drugiego oprysku i muszę wiedzieć jak tym razem "namieszać" :lol: SNL

Robert

PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 17:17 
przedszkolak
przedszkolak

Drążę dalej.Zastanawiam się , po co dublować środek grzybobójczy kontaktowy..W SNL jest to folpet,w SNL Opti,tak go nazwijmy,jest dodatkowo chlorotanoil.Folpet (ftalimid) i chlorotanoil (ftalan) to substancje pokrewne,do produkcji których wykorzystano podobną bazę, kwas ftalowy i bezwodnik kwasu ftalowego.Obie te substancje różnią się podstawnikami: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ftalany , http://pl.wikipedia.org/wiki/Ftalimid ,które decydują o właściwościach gotowego produktu,ale w tym przypadku obie substancje,jeżeli chodzi o zakres i sposób działania jest prawie identyczny.We śnie forumowicza Darek Rz http://winogrona.hostings.pl/modules.ph ... c&start=45 ,jest 7,5 ml Amistara 250 i 12,5 g Folpanu ,według http://www3.syngenta.com/country/de/de/ ... mation.pdf ,czyli stężenie 0,2% zawiera 0.187 g/l azoksystrobiny i 1g/l folpetu.Dając Amistar Opti 2,3 ml/l mamy 0,187 g/l azoksystrobiny i 0,92g/l chlorotanoilu + 1g/l folpetu (to ze snu),czyli substancji ftalanopodobnych jest prawie 2g/l (1,92 g/l).Sumując to wszystko ,stężenie substancji czynnych rzeczywiście wynosi 0,21%,ale co za tym idzie ,stężenie cieczy roboczej niestety jest ok. 0,4% i pewnie stąd te przypalenia.
Aby uprzedzić ewentualne spory.Stężony Universalis jest w przybliżeniu 51% i robiąc ciecz roboczą o stężeniu 0,2% (2 ml/l)substancje czynne mają stężenie 0,1% .Jeżeli namieszałem to proszę o wyrozumiałość .Nie znam się tak dobrze na uprawie winorośli ,jak niektórzy z Was,ale liczyć to troszkę umiem.
Ps.
Tak na 'chłopski rozum", z powodu podobieństwa budowy , właściwości i zakresu działania folpetu i chlorotanoilu ,nie wystarczył by oprysk samym Opti?

PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 19:11 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze niczego nie poparzyłem odkąd stosuję Opti do SNL. Przy Amistarze 250 SC ślady poparzeń się zdarzały. Z dodawania Folpanu nie zrezygnowałem i jest to wyłącznie mój wybór. Jest folpet w Uniwersalisie, jest i u mnie. Czy Opti bez folpanu będzie działał tak samo nie wiem.

gruber napisał(a):
I tu moje pytanie czy zrobiłem dobrze czy powinienem dać go 3 razy więcej? Zbliża się termin drugiego oprysku i muszę wiedzieć jak tym razem "namieszać" :lol: SNL

Robert

Dokładnie to 3,125 raza więcej :). Coś nieuważnie czytałeś.

PostNapisane: piątek, 4 lipca 2014, 20:19 
przedszkolak
przedszkolak

No cóż ,czeski błąd,Universalis zawiera nie 51 % tylko 60% substancji aktywnych i stąd ich stężenie w cieczy roboczej jest nie 0,1% tylko 0,12%.Pomyłka nie jest fundamentalna,ale jednak. Przepraszam.

PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 09:22 
Ekspert
Ekspert

W zeszłym roku zdarzyło mi się, przypadkowo i przez pośpiech, prysnąć amistarem 250 w stężeniu 1% i były niewielkie poparzenia. Najsilniej zareagowała chyba Kodrianka, ale dramatu nie było. Ogólnie większość odmian, po krótkotrwałym zahamowaniu wzrostu, rosło jak durne (jakieś 20-30 odmian).

Jakoś nigdy nie miałam poparzeń, jak pryskałam w stężeniu 0,08-0,15%. Parę lat temu używałam większych stężeń na młode, nie owocujące krzewy. Zawsze pryskam wieczorem. Powiem szczerze, że jestem nawet zdziwiona doniesieniami, że winorośl ma jakieś poparzenia przy zastosowaniu zalecanych stężeń amistaru.

Edit: poprawka stężenia, bo zjadłam jedno miejsce po przecinku

Ostatnio edytowano sobota, 5 lipca 2014, 18:01 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 09:31 
Ekspert
Ekspert

Wrzućcie fotki tych poparzeń, bo używałem Amistar a obecnie Amistar Opti i nic szczególnego nie zauważyłem. Co prawda różne rzeczy dzieją się na pojedynczych liściach, ale nie łączyłem tego nigdy z użyciem Amistaru a z brakiem jakiś mikroelementów w glebie.

PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 09:37 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
W zeszłym roku zdarzyło mi się, przypadkowo i przez pośpiech, prysnąć amistarem 250 w stężeniu 1% i były niewielkie poparzenia. Najsilniej zareagowała chyba Kodrianka, ale dramatu nie było. Ogólnie większość odmian, po krótkotrwałym zahamowaniu wzrostu, rosło jak durne (jakieś 20-30 odmian).

Jakoś nigdy nie miałam poparzeń, jak pryskałam w stężeniu 0,8-0,15%. Parę lat temu używałam większych stężeń na młode, nie owocujące krzewy. Zawsze pryskam wieczorem. Powiem szczerze, że jestem nawet zdziwiona doniesieniami, że winorośl ma jakieś poparzenia przy zastosowaniu zalecanych stężeń amistaru.

0,08?

PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 12:50 
Kiper
Kiper

Cytuj:
No koledzy to teraz nieźle namieszaliście mi w głowie :lol: . Kilka tygodni temu przeczytałem, że zrezygnowałeś Piotr z Amistaru 250 na rzecz nowego Opti. Argumentowałeś, że jest bezpieczniejszy od starszej wersji i ma szersze spektrum działania. Nie zastanawiałem się długo i kupując Amistar na ten sezon wybrałem Opti. Ale robiąc oprysk SNL dałem go tyle co Amistaru 250. I tu moje pytanie czy zrobiłem dobrze czy powinienem dać go 3 razy więcej? Zbliża się termin drugiego oprysku i muszę wiedzieć jak tym razem "namieszać" :lol: SNL

Robert

Robert,ja bym się głęboko zastanowił nad sensem dublowania środków o podobnym działaniu-zgadzam się tutaj z kolegą Kalo.Według mnie jest to niepotrzebne,a nawet szkodliwe.Deszcz spłuka oprysk z liści i w glebie masz 2x więc środka kontaktowego(właściwie to mieszankę dwóch środków)
Nie wiem też czy bezpiecznie można zmieszać folpan z chlortanonilem :roll:
Nie przekonuje mnie argumentacja typu-"pryskałem nie mam objawów" na liściach",to trochę jednak za mało,żeby cokolwiek dowieść.

Amistar jest b. skutecznym środkiem o działaniu głównie zapobiegawczym.Ma jednak jedna istotną ułomność-mianowicie szybko uodparniają się na niego grzyby.Żeby temu zapobiec Amistar stosuje się w kombinacji ze środkami(związkami) z innych grup systemicznych,które przy okazji działają w spectrum,w którym Amistar nie działa wcale,lub działa słabiej(Szara Pleśń,Antraknoza, Mączniak Rzekomy).Tym to sposobem otrzymujemy bardzo wszechstronną mixturę.

Tych kombinacji jest sporo,ale dwie najbardziej popularne na naszym forum to:

UNIVERSALIS(=SNL) ]azoxystrobina 93.5 g + folpet 500 g /1 litr
AMISTAR OPTI azoksystrobina 80 g + chlorotalonil 400 g/1 litr

Jak łatwo zauważyć Universalis i Amistar Opti są bardzo podobne do siebie.
Chlortanonil i Folpet sa popdobnie chemiczne i działają przeciwko tym samym patogenom. Obydwa są naprawdę skuteczne.

Amistar Opti mozna sobie przyrządzić na własną rękę mieszając Gwarant z Amistarem (są mieszalne),może być taniej,choć przyznam się,ze tego nie sprawdzałem.

P.

PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 13:27 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Amistar Opti mozna sobie przyrządzić na własną rękę mieszając Gwarant z Amistarem (są mieszalne),może być taniej,choć przyznam się,ze tego nie sprawdzałem.

Kiedyś z braku Folpanu mieszałem Amistar z Brawo i byłem zadowolony z działania. Gwarant ma tę samą substancję aktywną więc też nie będzie problemu.

edit
nawet mają tę samą zawartość środka czynnego/l

PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 13:32 
Ekspert
Ekspert

Piotrze zrobiłeś wykład, który ma się nijak do zacytowanego tekstu. Kolega pyta w jakim stężeniu stosować Amistar Opti. Nie mam takiej pewności jak Ty, że chlorotalonil, działa tak samo jak folpet. Wiem natomiast co innego, a mianowicie cała winnica opryskana Amistarem Opti z Folpanem, 2 czerwca do tej pory jest bez jakichkolwiek śladów chorób grzybowych. Natomiast na Senece opryskanej w tym samym czasie Topsinem pokazał się MP, a na NN vv również po Topsinie wystąpiły ślady infekcji pierwotnej MRz. W odniesieniu do tych odmian poszedł Amistar Opti bez folpanu, bo mi brakło. Rzekomy stanął i nie zarodnikuje, a plamki prawdziwego na Senece jakoś dalej siwe, zobaczy co będzie dalej?

PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 16:31 
przedszkolak
przedszkolak

Kumpel z czasów studenckich jedząc jabłka,mawiał-"robaczywe jabłko ,to zdrowe jabłko,robak wie ,co dobre".Pozostawiam bez komenarza.
'.

PostNapisane: sobota, 5 lipca 2014, 17:22 
Ekspert
Ekspert

kaLo napisał(a):
Kumpel z czasów studenckich jedząc jabłka,mawiał-"robaczywe jabłko ,to zdrowe jabłko,robak wie ,co dobre".Pozostawiam bez komenarza.
'.

Tylko, że robaczywe to nie to samo co zgniłe :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1