Teraz jest sobota, 27 września 2025, 12:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 kwietnia 2018, 21:46 
Kiper
Kiper

Witajcie, czy ten Amistar faktycznie działa na obydwa mączniaki i można stosować go jako oprysk SNL?

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 11:00 
Ekspert
Ekspert

choroby-i-szkodniki/oprysk-uniwersalny-sen-nocy-letniej-t3796-330.html#p163181

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 16:51 
Kiper
Kiper

Czytałem to kolego - ale tam jest mowa o mieszaniu Amistaru 250 z gwarantem/folpetem. Mnie interesuje konkretnie sam Amistar Opti 480, bo różne w tej kwestii są opinie... Czy ktoś może potwierdzić działanie na oba mączniaki nie tylko wnioskując po składzie lub opisie?

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 17:29 
Ekspert
Ekspert

Pytałeś, czy można stosować jak oprysk SNL - w linku było dokładnie to (nawet z zamiennikiem)
Cytuj:
8,5 ml Amistaru 250SC (Opti 20 ml) + 8 ml Gwaranta na 10 l cieczy roboczej

Amistar Opti 480 SC działa na oba mączniaki, ale na winorośli nie testowałem https://www.target.com.pl/files/50/141/ ... 4.2015.pdf

Na forum też już coś było post193431.html#p193464, tylko nie sprawdzałem czy Amistar Opti 480 SC ma dopuszczenie na winorośl, bo jeśli nie, to możesz bardzo długo czekać na opis efektów :)

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 20:06 
nowicjusz
nowicjusz

dziadek2 napisał(a):
Na forum też już coś było post193431.html#p193464, tylko nie sprawdzałem czy Amistar Opti 480 SC ma dopuszczenie na winorośl, bo jeśli nie, to możesz bardzo długo czekać na opis efektów :)

Amistar Opti 480 SC nie ma niestety rejestracji na winorośl.

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 20:10 
Kiper
Kiper

Ale rozumiem, że rejestracją powinni się przejmować ci, co sprzedają wino... Prywatne osoby z kilkoma krzakami chyba mogą się tym nie przejmować - tym bardziej, że w innych krajach jest on chyba dopuszczony do winorośli...

Podobnie jest chyba z opryskiem SNL...

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 22:54 
Kiper
Kiper

Znacznie łatwiej jest napisać co ma rejestrację na winorośl, bo wyboru nie ma. Brak ukladowych środków zapobiegawczych na rzekomego, rejestrację ma jedynie Ridomil jako środek interwencyjny.
Gdyby ktoś natomiast miał winnice za granicą to może użyć mieszanki azyxostrobin + mancozeb - proporcje są dostępne po zgooglowaniu no i trzeba sobie przeliczyć na Amistar + Dithane

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 07:11 
Ekspert
Ekspert

No tak, tylko że:
Cytuj:
Mnie interesuje konkretnie sam Amistar Opti 480, bo różne w tej kwestii są opinie... Czy ktoś może potwierdzić działanie na oba mączniaki nie tylko wnioskując po składzie lub opisie?

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 09:58 
Kiper
Kiper

Owszem, ale Opti nie ma rejestracji nie tylko w Polsce ale i na świecie ani na winorośl ani generalnie na rośliny jagodowe, jest dopuszczony głównie do zbóż. Dlatego raczej ciężko go z czystym sumieniem komuś polecać bo oprócz działania na patogeny może mieć skutki uboczne.
Ja zapewne gdybym nie miał niczego innego to bym go użył, ale na szczęście nie muszę tak eksperymentować.

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 17:22 
Kiper
Kiper

Kurczę, to faktycznie lipa z tymi środkami... To może dobrze byłoby zrobić tak:

Po oleju na robaki w fazie wełniastego pąka, przed kwitnieniem dać oprysk Ridomilem, później Topasem i Switchem. Po kwitnieniu powtórzyć te trzy opryski i tyle. Ewentualnie później lać siarką. Co myślicie?

Nie chcę pryskać chyba jednak czymś, co nie jest do winorośli...

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 17:41 
Ekspert
Ekspert

Nie szukałem nowszych http://www.galati.sk/doc/2016/Pripravky-2016-SK.pdf
http://www.galati.sk/doc/2016/Kalendar- ... a-2016.pdf
http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje ... ony-roslin
http://wino.org.pl/forum/Thread-WIOSNA- ... #pid365373
Z ostatniego linka
Cytuj:
Tu masz jeszcze listę środków dopuszczonych do stosowania, na winorośli w 2016 w Polsce.
Mączniak Rzekomy:
Ridomil Gold
Dithane Neo Tec
Curzate C Extra
Kocide 2000
Mączniak Prawdziwy:
Topas
Topsin /działa również na Sz.P choć nie ma na nią rejestracji/
Merces 50 EW
Siarkole: 80 WP, Bis, Extra
Szara Pleśń:
Rovral Aqaflo 500 SC
Switch
Prolectus 050 WG
Pyrus 400 SC

Tu można sprawdzić jak ma się sprawa w tym roku: http://www.minrol.gov.pl/pol/Informacje-...ony-roslin. Wystarczy w okienku "Uprawa" wpisać winorośl.

Coś tam zawsze można wywnioskować, czy sprawdzić w razie potrzeby........

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 19:29 
Kiper
Kiper

Dzięki, a orientuje się ktoś które z tych środków to "ciężka chemia"? Wiem, że Topsin się do niej zalicza, a czy jeszcze jakieś inne?

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 19:55 
Kiper
Kiper

@Mihuu, Roman dobrze Ci radzi, sprawdź stronę Galati południowi sąsiedzi mają dużo wiecej zarejestrowanych środków, coś sobie dobierzesz.

Ja dam Ci jeszcze jeden link, liste srodków zarejestrowanych dla winorośli w Czechach:
http://www.galati.sk/doc/2015/Pripravky-2015-CZ.pdf
i teraz tam gdzie masz napisane:
prípravky so štandardným účinkom
masz środki o łagodniejszym działaniu / zapobiegawcze
natomiast tam gdzie pisze Prípravky s intenzívnym účinkom
są środki interwencyjne

I tak środek uniwersalny którego szukasz; na oba mączniaki, zarejestrowany dla winorośli [w Czechach] i dostępny u nas bez zabawy w "małego chemika" to:
Zato 50 WG
stosujesz 0,015% [1,5g / 100 m^2, max 3 x w sezonie, 35 dni karencji.

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 20:37 
Ekspert
Ekspert

mihuu napisał(a):
Dzięki, a orientuje się ktoś które z tych środków to "ciężka chemia"? Wiem, że Topsin się do niej zalicza, a czy jeszcze jakieś inne?
Nie "ciężko" odpowiedzieć co jest "ciężką chemią" :wink: no... bo chyba "prawie wszystko". Łatwiej odpowiedzieć co jest "lżejszą" chemią, bardziej "eko": siarka, "cosik" na miedzi, wodorowęglan potasu, alkaliny, soda, Octan wapnia, Propionian wapnia, Biochicol, Biosept... Reszta to dla mnie kompromis, który trzeba przedyskutować ze sobą, własnym zdrowiem, warunkami na winnicy, oczekiwaniem co do krzewów i owoców. Jednak ta dyskusja jest jakby z oszustem: podyskutować to sobie z nim można, ale czasami atak jest brutalny i trzeba dać mu wpier... :evil: I do tego jest właśnie "ciężka chemia", bo ona jest skuteczniejsza niż zabawy w eko. (Choć w "eko" też wierzę, lecz mało fanatycznie :wink: ) Własnej winnicy trzeba się nauczyć, przejść proces ewolucji, dojrzewania i starzenia. Ja zacząłem od kilku krzewów i pełnej nieświadomości, nawet nie wiedziałem, że trzeba pryskać, potem atak chorób otwarł mnie na "chemię", potem czas zweryfikował wiedzę a teraz doszedłem do jakiejś harmonii: ile trzeba to trzeba, kompromis, trzeba przywalić to przywalam, da się "eko" będzie "eko". :thumbup: W mało przyjaznym zeszłym roku bawiłem się tylko ekologicznie i mocniej mi na winniczce "zaśmierdziało" (ale i tak mocno pojedliśmy i troszkę wina zrobiłem) a w tym roku będzie "ciężka chemia" 2 razy: przed i po kwitnieniu.
I taka myśl na koniec: Warto przypomnieć pewną "prawdę", że młoda winnica ma często czas "promocji" (niekażone siedlisko) i nie ma wtedy aż takiej "nawałnicy" chorób, żeby walić opryski na wszystko bez opamiętania (także na mylone z chorobami przebarwienia w wyniku nieprzyswajania mikroelementów przez młode krzewy, czy skutki przymrozków). Z pewnym umiarkowanym luzem i dystansem jest czas na naukę (a nie na wojowanie "na oślep").

PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2018, 20:39 
Kiper
Kiper

Strasznie drogie to ZATO, ale jeżeli faktycznie działa na obydwa mączniaki, to chyba warto by było zastosować je przed i po kwitnieniu...

A gdzie mogę poczytać o jego skuteczności na obie zarazy, bo szukam i ciężko coś znaleźć...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1