Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 06:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 12:06 
Kiper
Kiper

To już zaczyna mnie denerwować. Dziwiłem się, że ślimaki dobierają się do borówki amerykańskiej. Dzisiaj zdębiałem, kiedy zobaczyłem, że te żarłoki zasmakowały również w winogronach. Poniżej fotografia Arkadii, w gronie której żeruje 6 ślimaków. Na zdjęciu widać dwa i u góry ogon trzeciego. Reszta w środku i z drugiej strony grona. Na innych krzewach ślimaki łażą sobie po pniach i łozach. To jakiś koszmar.
Przed ptakami ochroni siatka. Co zrobić, by plonów nie niszczyły ślimaki?

Załączniki:
slimaki.jpg
slimaki.jpg [ 81.3 KiB | Przeglądane 2091 razy ]

PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 12:19 
Ekspert
Ekspert

Jedynie fosa wokół każdego krzaczka - o ile nie potrafią pływać :oops:
pewnie zwabiły je popękane jagody

PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 12:31 
Ekspert
Ekspert

Jedynie pozostaje zbierać ręcznie albo parę ropuch. Ja mam. :Yahoo!: I w tym roku ślimaków u mnie nie ma.

PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 13:45 
mistrz
mistrz

U mnie zdaje egzamin niebieski granulat z Bricomarche. Po wysypaniu padają jak na słońcu :)

PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 18:27 
nowicjusz
nowicjusz

Ponoć rozsypany popiół działa na nie odstraszająco.

Niechciane podczas zbiorów ptactwo, w sumie też się nimi żywi...

edit: a tak by the way, to te bez skorupki są ponoć najbardziej żarłoczne :)

PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 19:14 
Kiper
Kiper

Ja płacę córom po 10.- groszy za ślimaka (taniej nie chciały). Przedwczoraj zebrały mi 207 ślimaków ;)

PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 19:17 
Ekspert
Ekspert

To może skarpetki pończochowe na grona pozakładaj ;)
Mogą być lekko sfatygowane, byle czyste :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 7 sierpnia 2014, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Jaszczurki, ropuchy i po problemie.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 07:54 
Kiper
Kiper

Po kolei:
Fosa wokół krzaka może by pomogła, ale musiała by być szczelna, by woda nie przeciekła do gruntu. Możliwe, że zwabiły je popękane jagody, ale jest jeden szczegół. Jagody popękały również na innych odmianach, których nazw boję się wymieniać, bo licho (czytaj - ślimaki) nie śpi, a jednak ślimakami oblepiony jest jedynie krzew Arkadii.
Ropuch nie utrzymam, bo siedlisko im nie sprzyja.
Granulatu nie stosuję, bo to ciężka chemia, która w rezultacie przeniknie do ziemi, a efekt żaden w sytuacji, kiedy sąsiedzi nic nie robią, by się pozbyć ślimaków.
Popiołu próbowałem, ale u ns ostatnio leje każdego dnia i wszystko wymywa, a popiół jest skuteczny, kiedy jest suchy. Krzewy winorośli były podtopione co najmniej do wysokości 2 drutu, a ja rwącą rzekę miałem tuż za progiem - wystarczyło otworzyć drzwi i miałbym rzekę w domu. W piwnicy mogę hodować rybki, a nawet ryby.
Stawka 10 groszy za sztukę zebranego ślimaka na pewno nie zainteresowałaby moich dzieci nawet wtedy, gdyby mieszkały z nami. Poznały już wartość pieniądza i nie dadzą się tak wyzyskiwać, a poza tym, mieszkają za daleko. W domu zostaliśmy tylko dziadek z babką.
Skarpetki pończochowe - ja nie używam, a nie mam pojęcia, czy żona używa czy nie, więc w domu chyba brak.
Jaszczurki i ropuchy mogły by się sprawdzić na pewno w sytuacji, gdybym chciał pogonić żonę. Panicznie boi się nawet zwinki, a tylko zwinki pojawiają się u mnie. Szkoda kobity. Przyzwyczaiłem się już do niej.

Zastosowałem sprawdzony i jedynie skuteczny sposób. Aby pozbyć się ślimaków, podwajam ich liczbę. Chodzę sobie wczesnym rankiem i późnym wieczorem z motyczką na długim stylu i ciach na pół. Był jeden, są dwa. Teraz doszło mi jeszcze wydłubywanie ślimaków z winogron. Ponieważ ślimaki są kanibalami, bardzo szybko te pokrojone szczątki znikają pożarte przez inne ślimaki. Łudzę się, że obżarte mięsem ślimaki mniej wyrządzą szkód w zieleninie.
Dziwi mnie tylko wyraźne zainteresowanie ślimaków tylko jedną odmianą. Na arkadii są wszędzie. Na drewnie, na liściach, na gronach i wewnątrz gron. Na żadnej innej odmianie ich nie widać.

PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 08:17 
Ekspert
Ekspert

Nie mam na szczęście jeszcze problemu ze ślimakami ale ciekawi mnie ten popiół.
Jak działa na te ślimaki?
Czy może to jego wysokie pH? Jeśli tak to może opryski alkalinami by coś pomogły?

PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 08:28 
Kiper
Kiper

Wydaje mi się, że to nie o pH chodzi, a o to, że popiół doskonale łączy się ze śluzem wydzielanym przez ślimaki, a to połączenie jest dla ślimaków co najmniej niewygodne, jeżeli nie zabójcze, bo może stanowić coś w rodzaju szczelnego kokonu. Podobnie, jak trociny, których również ślimaki unikają. Drobny trot klei się do ślimaków tak samo, jak popiół, a grubsze trociny kleją się do nich i kaleczą je swoimi ostrymi krawędziami.

PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 08:50 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Wydaje mi się, że to nie o pH chodzi..

W pewnym sensie tak, popiół czy wapno z racji niskiego pH działa drażniąco. Ślimaki produkują wówczas większe ilości śluzu aby się tych substancji pozbyć, co w efekcie prowadzi do odwodnienia i śmierci. Analogicznie dzieje się w przypadku drażnienie mechanicznego (trociny, plewy itp.).

PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 09:04 
Kiper
Kiper

Zauważyłem jednak, że mokry popiół już nie jest skuteczny. Czy to by oznaczało, że mokry popiół ma inne pH niż suchy?
Sam fakt, że ślimaki żerują nocą i to w te noce, kiedy trawa nie jest sucha, świadczy o tym, że dla nich wilgoć jest bardzo ważna. Moje polowania z motyką zaczynam bardzo wcześnie, bo wtedy najwięcej ślimaków i najlepiej widać je pod winoroślą, gdzie staram się nie mieć trawy i chwastów. Kiedy tylko ziemia przeschnie, pod winoroślą nie ma ślimaków i można je upolować tylko w trawie.
Przy okazji - poniżej zdjęcie ślimaka akrobaty, którego dzisiaj około 6 rano przypolowałem, jak przemieszcza się po źdźble trawy rosnącej pod gronem Arkadii. To jest ten najpaskudniejszy ślimak koloru ciemnobrązowego w cętki. Na zdjęciu widoczny w dolnej części.

Załączniki:
slimak akrobata.JPG
slimak akrobata.JPG [ 87.07 KiB | Przeglądane 1885 razy ]

PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 09:25 
przedszkolak
przedszkolak

GrapesEater napisał(a):
Ponieważ ślimaki są kanibalami, bardzo szybko te pokrojone szczątki znikają pożarte przez inne ślimaki. Łudzę się, że obżarte mięsem ślimaki mniej wyrządzą szkód w zieleninie.

To przekonanie może być błędne.Po pierwsze winko pasuje do mięs,po drugie ,dobrze odżywione ślimaki mogą się lepiej rozmnażać.W wyniku Twoich działań ,podwojenie ich liczby może rzeczywiście nastąpić.

PostNapisane: piątek, 8 sierpnia 2014, 09:36 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
Zauważyłem jednak, że mokry popiół już nie jest skuteczny. Czy to by oznaczało, że mokry popiół ma inne pH niż suchy?

Jeżeli popiół jest mokry, to z dużym prawdopodobieństwem również wszystko wokół niego, czyli jest woda potrzebna do wytwarzania śluzu. Mechanizm polegający na odwodnieniu organizmu nie działa. Odnośnie pH, skala dotyczy wyłacznie roztworów, więc mokry popioł jest zasadą (wodorotlenki), a suchy jest zasadotwórczy (tlenki).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1