Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 05:16

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 12:49 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 31 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 60
Lokalizacja: Sanok, podkarpackie
Wiem wiem, powinienem zapamiętać ze szkoły ale nie zapamiętałem i proszę i pomoc w przeliczeniu. Mam 20g siarkolu i chciałbym zrobić 3% roztwór do odkażenia pędów winorośli po zimie.Coś tam widziałem z tydzień temu że Heavy się na ten temat wypowiadał (że może już czas).
Ile zatem dodać wody??? ;)
Czy już zaczęliście tą operację u siebie??? (miałem trochę problemu z grzybami w sezonie więc trzeba by trochę zdezynfekować środowisko)

AdamII


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 12:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
20 / 0,03 = 666 g

Mogę zrozumieć, że są problemy z chemią, ale że z matematyką także? :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 13:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 31 sierpnia 2008, 01:00
Posty: 60
Lokalizacja: Sanok, podkarpackie
Widzisz Misza Ty (ekspert) to w głowie policzyłeś a mnie (przedszkolakowi) kalkulator się zgubił ;)

dziękuję
A Ty działałeś już coś w tym temacie??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 20:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Przestałem wierzyć w siarkol o tej porze roku. Teraz pryskam cieczą kalifornijską.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 21:09 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2006, 01:00
Posty: 261
Lokalizacja: Siedlce
Misza napisał(a):
20 / 0,03 = 666 g

Mogę zrozumieć, że są problemy z chemią, ale że z matematyką także? :lol:

No to mamy kolejny motyw do spotów propagująch matematykę... :lol:

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 21:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2010, 13:54
Posty: 12
Lokalizacja: Okolice Bydgoszczy/Osielsko
Misza mistrzu podpowiedz nowicjuszowi gdzie znajde jakiś przykładowy program ochrony dla winorośli i jeżeli to nie tajemnica podpowiedz jak sporządzić ciecz kalifornijską.Z tego co pamiętam to jest mix siakolu i miedzianu...???

Odmiany mam raczej odporne: Rondo, Regent, Bianca i pare deserówek(nero, ch.różowa, m.letni, prim, platania, ester, nadieżda AZOS m.blue i 2 białe NN i jedna rózowa i czerwona NN), ale na te zdziczałe deserówki(zagęszczenie) wszedł w ubiegym roku m.prawdziwy i nic nie robiłem, ale w tym roku zrobiłem porządek(cięcie) i chciałbym uniknąć powtórki z mączniakami.

Acha jeżeli mogę w tym temacie jeszcze wykorzystać bardziej doświadzconych formowiczów to prosze o info jak stosuje się sodę(kiedy i w jakim stężeniu), bo raczej skłaniam się do ochrony BIO lub w ostateczności raz coż mocniejszgo, a potem tylko BIO.

Dzięki za wszelkie podpowiedzi i linki
Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 21:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Beekeeper napisał(a):
Misza mistrzu podpowiedz nowicjuszowi gdzie znajde jakiś przykładowy program ochrony dla winorośli i jeżeli to nie tajemnica podpowiedz jak sporządzić ciecz kalifornijską.Z tego co pamiętam to jest mix siakolu i miedzianu...???


Mistrzem Miszą wprawdzie nie jestem :lol: , ale przepis na ciecz kalifornijską mogę podać:
Do 20l ciepłej wody powoli wsypujemy 2,5 kg wapna gaszonego , mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy 5 kg siarki , gotujemy mieszając przez ok. godzinę. Trzeba to robić na powietrzu , bo śmierdzi niemiłosiernie.


Beekeeper napisał(a):
Acha jeżeli mogę w tym temacie jeszcze wykorzystać bardziej doświadzconych formowiczów to prosze o info jak stosuje się sodę(kiedy i w jakim stężeniu),

Lepiej zaopatrzyć się w kwaśny węglan potasu , niz sodu. Stosuje się go interwencyjnie w stężeniu 0,5-1 % , zwykle od końca sierpnia / początku września.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 21:45 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2010, 13:54
Posty: 12
Lokalizacja: Okolice Bydgoszczy/Osielsko
Dzięki za pomoc Olmek !!!
Czy teraz jak zaczely płakać już można czymś pryskać na mączniaki, czy trzeba poczekać do pękania pąków???


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 06:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4621
Lokalizacja: Rybnik
Beekeeper napisał(a):
Misza mistrzu podpowiedz nowicjuszowi gdzie znajde jakiś przykładowy program ochrony dla winorośli
http://www.galati.sk/doc/2010/KalendarOR-2010.pdf
olmek napisał(a):
Do 20l ciepłej wody powoli wsypujemy 2,5 kg wapna gaszonego , mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy 5 kg siarki , gotujemy mieszając przez ok. godzinę. Trzeba to robić na powietrzu , bo śmierdzi niemiłosiernie.

Godzina może nie wystarczyć. Ciecz ma być koloru czerwono-brunatnego. Po gotowaniu dobrze jest odstawić wszystko na 1-2 dni żeby cząstki nieprzereagowane opadły na dno i używać do oprysku tylko klarownej cieczy - uniknie się wtedy niespodzianek w postaci zapchanej dyszy :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 08:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
Program ochrony masz tu:
http://picasaweb.google.pl/januszmaz/Ch ... 2205837474

co to BBCH znajdziesz tu:
http://www.klinikaroslin.com/index.php? ... &Itemid=19

niestety, preparaty musisz dopasować sobie sam ;-(

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 09:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 października 2009, 01:00
Posty: 451
Lokalizacja: okolice Tucholi
Ganz napisał(a):
Program ochrony masz tu:
http://picasaweb.google.pl/januszmaz/Ch ... 2205837474

niestety, preparaty musisz dopasować sobie sam ;-(

Trzeba przyznać - świetnie opisana obrazkowa forma chorób winorośli (ponad 40 dobrej jakości zdjęć - nie wiem jednak czy zarodniki m.rzekomego to czasem nie jest m. prawdziwy)

_________________
Pozdrawiam wszystkich zapaleńców


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 19:02 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 marca 2010, 13:54
Posty: 12
Lokalizacja: Okolice Bydgoszczy/Osielsko
Ganz jesteś wielki!
Dzięki czegoś takiego mi trzeba było.
Ale muszę się przyznać, że te zapuszczone deserówki, o których pisałem to totalny hardcor.Przez dwa lata nic przy nich nie robiłem(nawet liści nie grabiłem) i tak się zastanawiam może jednak w tym rok ciężka chemia, a potem BIO.Obawiam się, że mogę sobie z nimi w tym roku nieżle powalczyć, a i tak coś je dopadnie.

Dzięki i pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 20:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 01:00
Posty: 482
Lokalizacja: Wrocław
Beekeeper napisał(a):
Acha jeżeli mogę w tym temacie jeszcze wykorzystać bardziej doświadzconych formowiczów to prosze o info jak stosuje się sodę(kiedy i w jakim stężeniu), bo raczej skłaniam się do ochrony BIO lub w ostateczności raz coż mocniejszgo, a potem tylko BIO.
Piotr

W tym roku dostępny będzie już środek na bazie węglanu potasu o nazwie Omni Protect firmy Koppert (www.koppert.info). Więcej nie mogę powiedzieć szanując bezstronność forum gdyż współpracuje z tą firmą (choć nie na zasadach handlowych a doradztwa)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 20:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 01:00
Posty: 482
Lokalizacja: Wrocław
Radekk napisał(a):
Ganz napisał(a):
Program ochrony masz tu:
http://picasaweb.google.pl/januszmaz/Ch ... 2205837474

niestety, preparaty musisz dopasować sobie sam ;-(

Trzeba przyznać - świetnie opisana obrazkowa forma chorób winorośli (ponad 40 dobrej jakości zdjęć - nie wiem jednak czy zarodniki m.rzekomego to czasem nie jest m. prawdziwy)

A po czym to rozpoznajesz i o które zdjęcie Ci chodzi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2010, 22:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
Beekeeper napisał(a):
Ganz jesteś wielki!

to się raczej należy doktorkowi ;-)

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO